23 July, 2024

New England

Drömmar om den amerikanska östkusten.


Området New England på den Amerikas östkusten har bidragit mycket till influenser inom inredning de senaste åren. För många kännetecknas stilen av marina detaljer där inspirationen kommer från havet och naturen. I USA kallas stilen Hamptons style – det är ljust och luftigt. Casual, yet stylish, med en lite sliten drivvedsskänsla.

Det är en stil som andas sommar, skärgård och material från naturen. Kanske just därför har stilen slagit igenom stort här i Sverige, och för att den lätt går att kombinera med och påminner en hel del om vår egen skärgårdsstil och den ombonade känslan som naturliga material ger.

New Englandstilen, eller Hamptons stilen, har sina rötter i shaker rörelsen och den klassiska kolonialstilen. Vår svenska variant har ett lite mer nautiskt tema och kännetecknas främst av  mörka träslag kontrasterande mot vitt med mycket marina inslag i rött, vitt och blått.

 

 

New England fick sitt namn redan i början av 1600-talet av kapten John Smith, och är det enda området i U.S.A. som har kvar sitt namn från den gamla kolonialmakten. Från början var det omgärdat av Nya Holland i söder och Nya Frankrike i norr. Idag är det kusten norrut från New York där delstaterna Maine, Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont tillsammans bildar New England.

 

 

Platser som Nantucket bay, Martha’s Vineyard, Newport, Hamptons, Harvard, Boston, Westport, New Haven väcker nyfikenhet. Inspirationen kommer från äppel- och tranbärsodlingar, lönnsirap, pumpatävlingar, Clam chowder och hummerfiske. Dramatiska kustlinjer, grönklädda berg, vita vintrar i sportstugor, sommarlek på vita sandstränder och generösa amerikanska verandor förstärker intrycken

.

 

 

Blandningen av kust och skog, landsbygd och större städer, årstidernas växlingar och ibland lite glest mellan husen känns också lite svenskt och inte allt för långt från oss själva…

Lite Gotland, lite Österlen, sanddynor i Falkenberg, en bit västkust, Höga Kusten eller Stockholms skärgård och så skogen som finns om hörnet.

 

 

De flesta turisterna besöker New England på hösten då landskapet sprakar av färger och marknaderna dignar av lokala produkter. Hösten passar alldeles utmärkt att kura inomhus med en skål het Clam Chowder eller en kopp varm cider framför brasan. Varför inte laga en någon kväll. Nu till sommaren passar ju också Boston Iced Tea som en svalkande och läskande dryck. Recepten hittar du här:

En mustig Clam Chowder från New England

En rykande het Hot Apple Cider

Ett svalkande Iste – Icead Tea

Så skapar du stilen. Hitta produkterna på vår webshop!

På vår webshop har vi samlat några av de saker som hjälper dig att skapa en lite maritim östkuststil hemma. Till vår webshop Hampton Style Om du vill hitta lite Marint och kustnära inspiration hittar du det här.