20 June, 2024

Iced Tea

rooiboste med tranbär iste med rooisboste

Iced Tea

rooiboste med tranbär iste med rooisboste
rooibostea cranberry iced tea

I USA finns det traditionellt två varianter av iste. Den enda skillnaden är egentligen mängden socker. Men så finns ju också den lite festligare varianten lagom till cocktailtimmen – Long Island Iced Tea, frisk och sval trots att den inte innehåller en endaste droppe te.

I södern är det den söta varianten, där sockret i riklig mängd tillsätts redan när tet är varmt. Blandningen av socker och te späs ut med vatten, serveras med is, och garneras med mycket citron eller lime.

Norröver serveras ofta iste osötat vid serveringen. Osötat iste görs ibland genom att låta tet dra extra länge vid en lägre temperatur. Så kallat sol-te, där rörs tet ut i rumsvarmt vatten och lämnas att dra en timme i solen. Därefter kyls det och serveras med is. En variant är att låta det teblandningen dra i kylskåpet över natten. (Vilket är att föredra då te som drar i solen kan ge oönskad bakterietillväxt).
Ett bra sätt att blanda några olika smaker på tepåsar som blivit över, ca 4 stycken tepåsar med svart te till ca 2 liter fingervarmt vatten i en glaskanna. Förvara i kyl i Max någon dag eller två.

New Englands har ju dessutom sin egen variant av iste, Boston Ice Tea som serveras half and half, hälften te och hälften tranbärsjuice. Man blandar helt enkelt upp det heta tet med lika mycket frusen tranbärsjuice, voilà! Hos oss på Cranberry Corner serverar vi vår egen variant av Boston Iced tea, gjort på vårt rooiboste med tranbär. Du kan köpa det på vår webshop! 

Iced Tea

8 Tepåsar
Isbitar
Citron eller limeskivor
Vatten
Socker (valfritt)

Koka upp 1 liter kallt vatten i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt de 8 tepåsarna, täck över kastrullen med lock och låt stå och dra i fem minuter. Ta bort tepåsarna och tillsätt ytterligare en liter iskallt vatten. Häll över i en tillbringare och tillsätt socker och citron efter smak. Lägg i rikligt med isbitar och rör om väl. Servera med en citron eller limeskiva.

Boston Iced Tea

2 liter vatten vatten
1/2 dl vitt socker
8 tepåsar
4 dl koncentrerad tranbärsjuice, kan frysas innan

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt sockret och rör tills det är upplöst. Lägg i tepåsarna och låt dra till önskad styrka. Rör i den koncentrerade tranbärsjuicen och låt svalna. Servera med is.

Vårt eget iste med Rooibos Tranbär

1  liter vatten vatten
1/2 dl vitt socker (eller efter smak)
3 msk ca Rooibos tranbärste

Koka upp vatten och slå i en kanna med rooibostet, om du inte har vårt Rooibos tranbärste kan du lägga i några torkade tranbär också. Låt tet dra ordentligt, rooibos blir inte beskt som grönt och svart te och ibland låter vi tet svalna med tranbärstet i. Vi brukar tillsätta sockret efter att tet svalnat eftersom rooibostet har en egen sötma. Då gör vi en sockerlag (rör ut sockret i lite hett vatten tills det löst sig helt och blanda i tet till önskad sötma), annars kan du blanda i det i det heta vattnet från början.  Kyl och servera med is. Vill du ha lite kraftfullare tranbärssmak kan du tillsätta ett par matskedar koncentrerad tranbärsjuice eller för en frisk citruston addera saften från en lime. Förvaras i kyl upp till en vecka.

Long Island Iced Tea

5 dl isbitar
3 cl Vodka
3 cl Gin
3 cl vit Rom
3 cl vit Tequila
1,5 cl Triple Sec
2 msk färskpressad citronsaft
1 dl Coca-Cola, eller efter smak
2 citronklyftor

Fyll en shaker med is. Häll i Vodka, Gin, Rom, Tequila, Triple Sec och citronsaft i en shaker. Täck och skaka kraftigt. Häll blandningen, is i 2 höga glas och fyll på med Cola. Garnera med citronklyftor. Servera.

På vår webshop hittar du massor av goda teer att göra iste på.

2 thoughts on “Iced Tea

  1. Iste är verkligen perfekt törstsläckare en varm sommardag. Tack för bra tips på varianterna också. Både Boston Ice tea med tranbärsjuice och den lite festligare kvällsvarianten från Long Island. /Angela

Comments are closed.