31 May, 2024

Med en längtan till Italien

Jag har alltid drömt om att samla familjen till långa, söndagslata luncher under mitt knotiga plommonträd och förhoppningsvis en dallrande sol. Så där som man kan ana att det kan vara där under Toscanas himmel. Med ett dignande bord av bröd, goda ostar, primörer, röror och delikatesser, bli den där matmamman som kan få familjen att sitta ner och i all enkelhet njuta några timmars måltid tillsammans. Men det faller alltid på att tiden inte liksom vill infinna sig till att både fixa och att njuta det där söndagslunkiga, långsamma, flera-timmars-ätandet.

 

tryffelrisotto_il_fornaio

Det finns väl inga som är så passionerade som Italienarna, framförallt när det kommer till la famiglia och det här med mat och råvaror. Det ska vara hög kvalitet, fantastiska smaker och framförallt enkelt. Fokus ligger på att njuta av smaker, sällskapet och en framförallt stund tillsammans. Det där sista tycks alltid vara så svårt att få till.

Traditionella måltider i Italien innehåller sällan färre än tre till fyra rätter. Måltiden är helt enkelt ett sätt att tillbringa tid tillsammans. inte bara timmarna runt bordet utan även stunden runt spisen där alla hjälps åt. Så var hittar man då tiden i vår stressade vardag till att njuta av sin antipasto med marinerade grönsaker, capreze, carpaccio eller något kallskuret, sin primo piatto med pasta och kanske secondo piatto med kött eller fisk och avslutningsvis dessert med ost och frukt?

Tänk vad härligt om man kunde bestämma att någon av alla de där lediga dagarna man ändå har skulle tillbringas med fantastiska smaker och härligt långlunchsällskap. Ibland i svalkande lövskugga och andra tillfällen i värmen från köket och med tända ljus.

 

il_fornaioVi har faktiskt ett litet tips.

Il Fornaio så delar man givetvis passionen för råvaror, kvalitet och den italienska mattraditionen. Så långt det är möjligt är det ekologiskt och det finns inte en tomat, böna eller basilikablad som du inte kan följa hela vägen från jord till ditt dukade bord. På flera av förpackningar och på deras hemsida kan man följa med hem till alla de familjer och människor som odlar, producerar och står bakom alla Il Fornaios ekologiska varor.

 

Bild 56

 

Det är familjen Sgambaro i Veneto som producerar den allra godaste linguinin, givetvis ekologisk och 50% fullkorn. Eller familjen Amadori i Ligurien som odlar basilikan och gör den opastöriserade Pesto Genovesen – smakar som om den kom direkt från din egen mortel. Eller de tre systrarna på gården ”Podere Belfiore” i Toscana som står bakom Il Fornaios Polpa Pomodore, tomatpesto och pastasås med aubergine, för att nämna några.

Det enklaste receptet är att njuta av deras otroligt goda pasta sorter tillsammans med deras färdiga pestos eller tomatsåser. men bli en suverän kock genom att servera deras otroligt goda och enkla risottos till en grillad köttbit eller varför inte en färdiggrillad kyckling en dag när tiden inte vill räcka till. Var lite unik och servera det välsmakande och nyttiga svarta riset i en sallad eller servera den ljummen som tillbehör till kött eller fisk, blandad med god olivolja, hackad chilli och vitlök som gifter sig utmärkt till det svarta risets lite nötiga och fylliga smak. Du hittar Il Fornaios produkter både i butiken och på vår webshop.

 Till webshopen!

 

På deras hemsida kan man också hitta flera underbara och enkla recept. Här är några av våra favoriter.

 

antipastiItalienskt Knäckebröd, 18-20 stk. Il Fornaio har härliga ekologiska mjölsorter som vi tyvärr inte har i butiken idag.

100 g Vetemjöl
50 g Speltmjöl
100 g Durummjöl
1 ½ dl Vatten
2 tsk Il Fornaio Medelhavssalt
Il Fornaio extra jungfru olivolja till pensling
Oregano att strössla över

Blanda de tre mjölsorterna i en skål. Tillsätt vattnet och salt. Blanda väl och vält ut på väl mjölat bord. Kavla degen tunt ca 2 mm. Skär den i strimlor och lägg på bakplåtspapper. Pensla med olivolja och strössla några med oregano. Grädda i 175 grader i 10-12 minuter tills de är gyllene och spröda.

 

Ris a la malta med svart Ris

2,5 dl svart ris från Il Fornaio
1 liter vatten
½ l mjölk
1 vaniljstång
2 msk socker
50 g hackad mandel
2,5 dl vispgrädde
½ tsk salt

Servera med en bärsås som du gör på frysta skogsbär lite råsocker och lite vaniljpulver.

Koka riset i 45 min i 1l vatten, häll därefter av överskottsvattnet.
Tillsätt mjölk, vaniljstången och sockret, lägg på locket och koka på svag värme i ungefär 35 min.
Ta kastrullen från värmen och låt gröten svalna helt.
Vispa grädden tills den är hård och vänd ner den försiktigt i slutet tillsammans med hackad mandel. Servera med varm körsbärssås.