20 June, 2024

Semmelgott i semmeltider

Bakat med mandelmassa, kardemumma och en hel del kärlek

Fettisdagen, eller Mardi Gras som högtiden också heter på franska firas ofta med både fest, karneval och härligt stadig mat. Självaste ordet Carnivale kommer faktiskt från latinets carne levare, vilket i sig betyder ta bort kött, som fick en mer folklig tolkning i “farväl till kött”, en festligare avslutning innan 40 dagars fasta skulle följa innan påskfirandet. Här uppe i norr är vi inte så mycket för vare sig karnevaler eller fasta längre, men självaste festandet, semlor och fettisdag det firar vi mer än gärna nästan varje dag i januari och februari ut. Roligare då att kunna variera bakverken, men med samma härliga grundsmak av vanilj, kardemumma och mandelmassa.

Semmelkaka

Bedårande små dubbla kakor som i sig är som en liten semla i en enda munsbit.

Ingredienser:
150 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 dl Panelasocker eller muscovadosocker (går också med farinsocker)
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
150 g vit choklad
1 ägg
1 äggula
en nypa salt
0,5 dl olja
Till fyllningen:
ca. 3 dl grädde
100 g mandelmassa
florsocker

Gör så här: Förbered 2 plåtar med smörpapper. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ihop socker, farinsocker vaniljsocker, kardemumma, bikarbonat, kardemumma och salt i en bunke. Vispa lätt ett ägg tillsammans med ytterligare en äggula och rör ner i sockerblandningen. Tillsätt det smälta smöret och oljan till smeten. Smält vit choklad i ett vattenbad och blanda ner i smeten. Rör sist i vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Rulla små bollar på ett bakplåtspapper och tryck till så att kakorna plattas till lite. Jag ville gärna ha de små så jag tog en ”köttbullestor” degkula till varje kaka. För mig gick det åt fyra plåtar för att kakorna inte skulle ”rinna ihop” under gräddningen. Grädda nedre delen av ugnen ca 8-9 minuter beroende på hur stora kakor du gör. De ska vara mjuka och bara lätt bruna i kanterna. Låt kakorna svalna på plåten.

Till servering: Vispa upp grädde och lägg i en klick i kakorna tillsammans med en skiva mandelmassa. Pudra på lite florsocker.

Semmelkladdkaka/Semmeltårta
 • Ingredienser:
 • 150 g smält smör
 • 2,5 dl mandelmjöl
 • 2,5 dl strösocker
 • 1,5 dl vetemjöl
 • 2 krm vaniljpulver
 • 1 tsk kardemumma mald
 • 3 ägg
 • salt
 • Till garnering:
 • 3 dl vispgrädde
 • Rostade mandelspån

Gör så här: Smörj en springform och pudra insidan med lite mandelmjöl. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna; mandelmjöl, kardemumma, socker, vetemjöl, vaniljpulver och salt i en bunke. Blanda. Rör ner äggen ett i taget. Tillsätt det smälta smöret och blanda till en jämn smet. Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20–25 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa grädden och bred ut över kakan eller spritsa ut grädden. Rosta mandelspån och strö över. Den blir jättefin och får en härligt vårlig touch om du strör ut några provensalska vildblommor från Herbaria över. Pudra lite florsocker över kanterna så får du en ännu mer semmelliknande smak på din tårta.

Tips till en hållbar och god grädde. Vispa grädden tillsammans med en nypa bakpulver och 1 msk creme fraîche/deciliter vispgrädde.

Semmelsnittar

Blir ca 24 stycken härligt mjuksega kolasnittar a la en semla

Ingredienser:

 • 100 g mjukt smör
 • 1 dl strösocker
 • 2 msk ljus sirap
 • 100 g mandelmassa
 • 2,25 dl vetemjöl
 • 0,5 tsk bikarbonat
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1 dl mandelflarn
 • 2 dl vispgrädde till servering

 

Gör såhär: Lägg ut ett smörpapper över en bakplåt och sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Riv ner mandelmassan och vispa lite till. Blanda ihop de torra ingredienserna; vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma och rör sedan ner i äggsmeten. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.

Dela degen i tre delar och rulla till längder som du placerar på plåten. Tryck i mandelflarnen längs längderna. sedan plattar jag till mina lite grand så att de är lillfingretjocka när de åker in i ugnen.Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt längderna svalna lite innan du skär upp dem på snedden. Låt svalna.

Kan ätas precis som det är eller serveras med lite vispad grädde i portionsformar. Fint blev det med de provensalska vildblommorna även här.

Tips till en hållbar och god grädde. Vispa grädden tillsammans med en nypa bakpulver och 1 msk creme fraîche/deciliter vispgrädde.

Mördegssnittar med semmelfyllning

En härligt god kaka med massor av smak av semla, men utan grädden.

 • Ingredienser mördeg:
 • 150 g smör, rumsvarmt
 • 1 dl socker
 • 1 tsk bakpulver
 • 3,5 dl mjöl
 • Ingredienser till fyllningen:
 • 250 g mandelmassa
 • 1 ägg
 • 2 tsk malen kardemumma, gärna                          nymortlad så får du mer smak.
 • Till garnering
 • Hackad mandel och florsocker

Gör så här: Blanda ihop alla torra ingredienser i en vid skål. Dela smöret i mindre bitar och häll i. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser med händerna. Använder du matberedare, använd kallt smör och kör tills det är stora smulor och krama ihop till en deg för hand. På så sätt blir degen inte överarbetad! Täck över och låt vila i kyl i minst 30 min.Under tiden förbereder du fyllningen och värmer ugnen.

Riv mandelmassan och blanda med ägget tills det blir en jämn smet. Blanda i kardemumman. Om du använder matberedere behöver du inte riva mandelmassan innan utan du blandar i alla ingredienserna direkt i matberedaren. Ta ut degen ur kylskåpet. Knåda den lätt så att den mjukas upp något och blir mer lättarbetad. Dela degen i fyra delar. Rulla ut varje del till en korv och kavla sedan så att den blir lillfingertjock och ca 1 decimeter bred (och ca en plåt lång). Bred ut fyllningen i mitten på varje del och rulla ihop. Flytta rullarna till en plåt och platta till lite. Vill du ha lite hackad mandel som garnering strösslar du över och trycker lätt ner den i rullen. Grädda i 8-12 minuter. Skär snittar innan kakan hunnit svalna. Låt svalna. Om du önskar pudra över lite florsocker innan servering.