20 June, 2024

New England Clam Chowder

Traditionell musselsoppa från kustnära New England.

Den här krämiga, rika och mustiga ”chowdahn” kommer att påminna dig om den klippiga kusten vid Maine. Även om New England Clam Chowder är älskad i alla sex delstater, är varje recept unikt för varje region beroende på vilka ingredienser man har tillgång till. I Maine, serveras “chowdahn”  i en lerkruka eller skål med ostronkex, som förresten inte har någonting att göra med ostron eller så kan man ju välja den lite mer festliga varianten och servera sin Clam Chowder i en skål gjord av ett urgröpt surdegsbröd.

New England Clam Chowder

1 liter buljong av mussel- eller fiskbuljong
2,5 dl mjöl
1 stor lök, finhackad
10 skivor kokt bacon, hackad
2 msk smör
300 gram kokta musslor hackade,
4 medelstora potatisar, kokta och skurna i lagom stora bitar
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk salt
nymalen svartpeppar

Värm buljongen en stor kastrull på medelvärme. I en separat kastrull, Smält i en annan kastrull smör och stek den tärnade löken på svag värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt bacon och rör oavbrutet i 5 minuter. Öka värmen på musselbuljongen till medelhög, och vispa ned mjöl, margarin och lök blandningen i vätskan. Rör hela tiden för att undvika att det bildas klumpar. Tillsätt den skurna potatisen, mjölk, grädde och salt, och fortsätt röra. Sänk värmen och låt chowdern sjuda i ca 20 minuter. Rör om ofta för att undvika att det bränner fast i botten. Sist tillsätter du nymalen svartpeppar efter smak. Servera med ostronkex eller nybakat bröd.