Hot Apple Cider

Bjud på varm kryddad cider i kylan

Inget slår en mugg varm cider på en kulen höstkväll eller en krispig vårvinterdag och det är många som har frågat oss hur vi gör vår varma äppelcider som vi brukar bjuda på i butiken och vi vill ju inte vara sämre än att vi bjuder på hemligheterna. Vill du inte mixa och trixa själv så finns alltid våra kryddkit att köpa tillsammans med den allra finaste cidern av Astrakanäpplen från Kiviks Musteri. Blir en personlig och värmande present när det är lite ruggigt ute.

Det här grundreceptet är baserat på äppelcider och lönnsirap, (kan bytas ut mot farinsocker) med kryddpeppar, kryddnejlika, kanel och en liten twist av citrusfrukt. Den heta äppelcider serveras vanligen i en stor mugg med en lång kanelstång. Kanelstång ger en fin arom och är vacker tillsammans med en bit torkat äpple som flyter på toppen. Den är varm och mättande. Och med bara några minuter av förberedelse så kommer ditt hus fyllas av underbara dofter.

 

Hot Apple Cider

1,5 liter äppelcider
1 dl lönnsirap
2 kanelstänger
6 hela kryddnejlikor
6 hela kryddpeppar
1 apelsinskal, strimlat
1 citronskal, strimlat

Häll äppelcider och lönnsirap i en stor rostfri kastrull. Placera kanelstänger, kryddnejlikor, kryddpeppar, apelsinskal och citronskal (börja med 6 strimlor av apelsin och citronskalet och öka på efter önskad smak.) i en liten påse av gasväv, knyt ihop med kökssnöre. Lägg i kryddbunten i cider blandningen. Sätt kastrullen på svag värme i 10-15 minuter, tills cidern är mycket varmt men inte kokande. Ta av från plattan. Fiska upp kryddbunten och kasta. Häll upp cidern i stora koppar, lägga en ny kanelstång till varje serveringen.

 

Varianter

Många har frågat om vi gör något särskilt med vår varma äppelcider på Cranberry Corner och sanningen är nog den att vi nog inte alltid följt grundreceptet. Efter ett tag blir man lite som Cajsa Warg, man tar helt enkelt vad man haver. Vi har nog också allt som oftast minst den dubbla mängden kryddor och ca 1/2 dl råsocker och 1/2 del lönnsirap. Dessutom har vi på senaste tiden bytt ut citron- och apelsinskal mot ca 1/2 dl koncentrerad tranbärsjuice och/eller torkade tranbär.

Någon nämnde att de hade använt egen äppelmust istället för cider och det hade blivit magiskt gott. Vill man ha en cider med lite sting kan man ta ett eller två pepparkorn som man krossar och lägger med kryddblandningen, vid något tillfälle har vi  tagit en nypa av Mill & Mortars chilli, som gett både värme och sting.

Lycka till!