23 July, 2024

NYA SPÄNNANDE SMAKER @ CRANBERRY CORNER

Smygpremiär av tre nya spännande varumärken.

dynamit 620x350

Fredagen den 25 januari bjöd vi in till en riktigt freaky friday och en explosion av spännande smaker och kombinationer

En explosion av häftiga smaker och en liten smygpremiär i Sverige på tre helt nya varumärken blev det när Christina från North Parade kom till Cranberry Corner. North Parade, som står bakom 2013:s hetaste matfluga den svarta vitlöken – Black Garlic är nu tillbaka med ännu mer lök, den här gången i form av vit sådan från the Garlic Farm. Dessutom geléer som får det att tåras i ögonen på en från Chilliqueen och sist men inte minst, hetaste snackisen på senaste Formexmässan  – Bacon Jam.

Fredagen den 24 januari fik vi chansen att vara först ut i norden, inte bara med att provsmaka utan även så långt det räckte köpa hem ett eget ex. Resten av Sverige får vänta minst tio veckor på sin chans.

black garlic logo

Black Garlic är det senaste inom matlagning. Hyllad lika mycket av mästerkockar som hemmakockar för sin smakförhöjande förmåga. Black Garlic är en helt vanlig vitlök som genomgått en fermenteringsprocess och därigenom förändrat alla sina karakteristiska egenskaper. Den fräna smaken är borta och ersatt med en söt melassliknande smak med undertoner av
lakrits och balsamvinäger. Mosa klyftorna, blanda i lite vatten och rör om. Sedan är det bara att blanda ner tillsammans med de övriga ingredienserna. Och det spelar ingen roll om det är i köttfärsen eller i marinaden. Till fisk eller dressingen. Brödbak, kakbak och till och med glass. Oavsett i vilket sammanhang den används så lyfter Black Garlic de befintliga smakerna till helt nya höjder. Vill du läsa lite mer om Black Garlic kan du göra det här!

 

bacon jam logo

På en liten restaurang i East London serverades det hamburgare. Förutom alla de obligatoriska tillbehören experimenterades det fram en fantastisk kombination av lökmarmelad och rökig bacon, som blandades till en smaskig röra. Gästerna älskade Bacon Jam. Ganska omgående kom förfrågningar om det gick att köpa den med sig hem. 100 burkar producerades och samtliga såldes redan samma dag. Många burkar senare så har det blivit en jättesuccé i hela England. Nu finns den äntligen tillgänglig här i Norden i 4 olika smakkombinationer! Bacon Jam, Cowboy Jam, Bacon Chilli Jam och Chorizo Jam. Använd på hamburgare, biff eller bara på en varm baguette – Grymt gott.

chilliqueen logo

Lee Everett Alkin kallas av Elton John och alla hennes vänner för Chilli Queen. Idag är Lee 75 år ”and still going strong”. Hennes historia är lika kryddstark som hennes geléer. Under en av hennes resor till USA på 70-talet fick Lee smaka en chilipeppargelé, som ”brände” sig fast i hennes gomsegel. Väl hemma i England, började Lee omedelbart utveckla sin egen unika version av en Chilli Pepper Jelly. Lee har sedan dess skapat en hel serie av olika geléer som passar med alla typer av maträtter eller som grund till en sås eller glaze. Det här är lite annorlunda mot vår vanliga svartvinbärsgelé kan jag lova.

garlic farm logo

På Isle of Wight har man odlat vitlök sedan andra världskriget. Några fria franska matroser strandsatta på engelsk mark efter invasionen, klagade på den smaklösa engelska maten och längtade efter sin franska vitlök. Pubägaren där matroserna hängde, pratade med några vänner inom Brittiska flygvapnet som under en nattlig räd i Frankrike hämtade hem, Isle of Wights första vitlök. Bakom puben startade sedan den första odlingen som döptes till, The Garlic Farm. Idag har The Garlic Farm ett fantastiskt utbud av ”Artisan” produkter med träffsäkra smakkombinationer som är sjukt goda! De är fantastiska som tillbehör till grillat, som smakförstärkare i grytor eller till ost och som pålägg.

Vill du besöka oss?  Här kan du hitta vägbeskrivning och karta.