23 July, 2024

Black Garlic the missing ingredient

svart vitlök

Garlic just got better

 

svart vitlök

Det blir allt svårare att komma på nya livsmedel, smaker och nyheter inom livsmedelsindustrin. En relativt ny nyhet har egentligen en lång historia inom det Koreanska och Thailändska köket, och tack vare en ny framställningsprocess blivit mer lättillgängligt över hela världen och har väckt nyfikenhet och blivit en snackis i gourmetvärlden. I den amerikanska pressen omnämns den som ”super-ugly but super-tasty”. Black Garlic ”The missing ingredient” tar matlagningen till nya höjder och djupare smakupplevelser. Den har en mjuk, lite lätt geléaktig konsistens med rik smak vilket gör att det går precis lika bra att använda Black Garlic som ingrediens i mat som att äta det rått som ett enkelt och nyttigt snack. Vill du beställa Balck Garlic på vår webshop följer du bara länken, Cranberry Corners Webshop.

 

 

Svart vitlök har sitt ursprung i Korea där man utvecklat en process där man tar en hel vitlök med skal och utsätter den för hög temperatur i en speciell fermenteringsugn under tre veckor. Genom den här processen får vitlöken en mörk, farinbrun färg och smaken blir lite syrligt söt med mycket djup och smak. Den påminner lite om teriyaki, melass och vitlök, utan den kraftiga smaken av rå vitlök. Lägg till lite balsamico, katrinplommon och ännu mer djup och arom av vitlökens alla goda dofter och smaker.

Fermenteringsprocessen
Frementeringsprocessen från vitlök till Black garlic

En annan fördel med svart vitlök är att man slipper den dåliga andedräkten, den lätt stickande doften och något fräna smaken vanlig vitlök kan ha. Black Garlic är inte bara spännande och gott, utan även nyttigt. Inom Taoismen trodde man att Black Garlic kunde skapa odödlighet, något som idag såklart inte kan garanteras. Däremot är en enda lök laddad med nästan dubbelt så mycket antioxidanter som vanlig vitlök, den innehåller även så kallat S-Allycysteine, en helt naturlig antioxidant och ett naturligt antibiotika som även finns i vanlig vitlök. Eftersom den till skillnad mot vanlig vitlök är vattenlöslig efter fermenteringsprocessen dricks den även som hälsosamt te i Asien.

 

Black Garlic

Black Garlic är 100% naturligt framställt, helt utan tillsatser och fritt från konserveringsmedel. Kort och gott innehåller den bara en enda ingrediens – vitlök. Den introducerades i Sverige hösten 2012 och vi på Cranberry Corner hade äran att som första butik i norden få sälja den. Den kostar 45:- och har en lång hållbarhet. I oöppnad förpackning 2 år och i öppnad 1 år. I butiken finns också en nyinkommen förpackning med redan skalade klyftor, som snart även är tillgänglig på webshopen.  Vill du beställa Balck Garlic på vår webshop följer du bara länken, Cranberry Corners Webshop.

Men den stora fördelen med Black Garlic är verkligen i köket. Svart vitlök är en riktigt mångsidig ingrediens som ger en komplex och djup smak till vad du än lagar. Lättast använder du klyftorna genom att mosa dem i en liten skål med baksidan av en tesked och tillsätta lite vätska så att du får en pasta. Givetvis kan du skiva och hacka den också.

 

 

Gräddsåsen får nästan en liten lätt ton av svamp, till kyckling och lever tillför den sötma. Köttfärsen får djup och arom och till marinaden spännande smakutflykter med både syra, sötma och djup. Vichyssoise (potatis- och purjolökssoppa med morot) toppad med en getostkräm och en tunn skiva Black Garlic som ger den ett utseende av att vara toppad med tryffel och ger soppan en lite jordig ton.

Blanda i ett par tre-fyra klyftor, mosade, i köttfärsen när du gör köttbullar nästa gång. Smaksätt din glass, eller gör stekta banan i ugn med choklad och hackad svart vitlök. Ja Black Garlic passar till det mesta. Här är några roliga länkar till olika recept som kan sätta igång fantasin.

 

 

Vill du beställa Balck Garlic på vår webshop följer du bara länken, Cranberry Corners Webshop.

Black Garlic Ice Cream. The new Chocolate.

Rödbets- och Black Garlic Bruschetta med getost.

Balck Garlic med kammussla

 Svamp- och Black Garlic risotto

Och här kommer receptet till en lite värmande soppa

Löksoppa med Black Garlic

50 g smör
900 g gul lök, finhackad
3 kvistar färsk timjan
200 ml äppelcider (ej söt)
3 klyftor Black Garlic – fint skivade
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar

Smält smöret i en stor kastrull. Lägg till den gula löken och timjan. Koka under lock på svag värme, rör om lite då och då. Detta kan ta upp till 40 minuter tills löken är mjuk och har en gyllene färg. Mot slutet av koktiden, tillsätt Black Garlic, salt och svartpeppar. Häll på cider och koka ned tills det reducerats till hälften.

Häll soppan i skålar och strö några krutonger och en handfull Gruyère ost över. För den som vill kan man gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.

Smaklig spis!