23 April, 2024

Nyheter hösten 13

Nyheter Hösten 2013

Nyinköpt hösten 2013

Nyheter Hösten 2013

Jag har befunnit mig i vinterland i fyra dagar nu under sommaren och ägnat mig åt julshopping. Formex, som är den stora inköpsmässan för hösten och vintern går av stapeln redan i mitten av augusti och trots värmen utanför är det inga problem att flytta in i höstmyset med te, plädar, renar och tända ljus.  Av höstens trender kan man väl snabbt sammanfatta det med koppar, guld, svart, dramatiskt, djur, blommönster och stilblandningar. Det blandas mellan epoker, enkelt med elegant, ärvt med nytt, design med hemgjort, traditionellt med galet.

Hos oss blir det både en del av gamla favoriter till hösten men även en del nya leverantörer och  tillsammans blir det en hel massa nytt i butiken.

Först ut är en helt ny serie från Design House Stockholm i samarbete med Bonnierföretagen och familjen Bewkow, som låtit formgivaren Catharina Kippel tolka Elsa Beskows underbara sagor till muggar, handdukar och brickor. Nedan Pyrola i nytolkning.

Pyrola

Serien kommer i en sommar resp vinterkollektion och vissa av muggarna görs även som glöggmuggar.

beskow-muggar-design-house

Till varje mugg följer en fin förpackning med utdrag från sagoboken bilden är hämtad ifrån.

jordgubbsmor

En av de smartaste nyheterna var också en av de enklaste. PB Home hade som vanligt många fina lyktor. Nytt för hösten är att de flesta av dem är utrustade med en liten extra ljushållare så att man själv kan välja om man vill använda ett stearinljus eller ett blockljus.

pb home ljusnyhet

Stormlyktor på fot i olika bredd och höjd.

PB Hurricanes on footpb hurricane small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nygammal leverantör är THG från Göteborg som återigen är tillbaka. Hos THG finns en ny variant av den populära gjutna aluminiumen som nu blandats upp med mässing och passar så fint ihop med allt det nya. Själv tycker jag också att det blir lite mer stillsamt och lite råare tolkning  av guld och koppartemat man såg överallt. Nedan stormlykta på fot, men vi får också in bordslampor bl. a.

 

THG_brass

 

Från THG kommer också det populära satsbordet i plåt vi även haft tidigare och varit väldigt populärt. Bokstöden med två mopsar är en annan populär inredningsdetalj.

 

thg_satsbord

 

Den gjutna aluminiumen kommer även i en svartfärgad variant, bland annat i den här lyktan med handtag av läder.

 

thg lykta

 

Vi är så glada över att vi äntligen kan få presentera Artwoods fina sortiment i butiken. Västsvenska Artwood startade 1969 och erbjuder både en egen kollektion samt handplockade produkter från utvalda designers med en härlig känsla av den Amerikanska östkusten och New England. Med ett stort urval av tyger att välja mellan, eller om du har ett eget, kan man både vara personlig och lite annorlunda både i sitt val av klädsel och kuddar.  Nedan underbar pläd och kudde.

artwood kudde

 

Artwood har även många fina mattor, 70x140cm, 80x200cm, finns i lager och 185×280 cm, samt 300×400 cm kan beställas hem på några dagar.

 

mattor artwood

 

Många fina inredningsdetaljer, korgar, lyktor och möbler kan man hitta hos Artwood, har vi det inte hemma kan vi alltid beställa hem det till dig.

artwood_luffarschack

 

Designern Tove Admans underbara betongljusstakar är sedan länge en klassiker. Under åren har Tove kommit med många fina uppföljare, inte bara i betong utan även i trä och aluminium. Tove har sin atlejé och verkstad i Östergarn på Gotland. Betongen och träarbetena tillverkas i Järna och aluminiumprodukterna sandgjuts i Indien.

 

tove_adman

 

Munka Swedens produkter tillverkas av exklusivt tenn med en hög renhet och kvalitet. Produkterna är gjorda av 95% tenn och 5 % antimon (stabilator) och bär alla stämplarna ”Munkakronan” och ”95” . Många av de tidlöst klassiska modellerna är gjorda efter förlagor från 17- och 1800 talet men Munka har även moderna nyskapande modeller.

 

munka

 

Adventsstaken i klassisk modell från Munka Sweden tillhörde helt klart mässans vackraste.

 

adventsstake_tenn_munka

 

 

Mellanmålet kan numera serveras i snygg förpackning. Fina flaskor, burkar, klockor och skyltar kommer att komma under hösten från nya leverantören Strömshaga utanför Göteborg. De har ett stort och härligt sortiment av gamla kära klassiker och nytolkade varianter. Det är som att kliva in i mormors kök eller en gammal svensk långfilm med Dagmar Ebbesen och Åke Söderblom… “Tiiira grabbar…

 

stromshaga_mellis

 

 

Fler spännande ekologiska kryddblandningar och kryddor kommer från Herbaria som under det här året verkligen gjort ett segertåg genom matsverige. De som en gång upplevt smak, doft och arom från ekologiska kryddor har svårt att gå tillbaka till masproducerade snabbköpsdito. Bland nyheterna är bland annat en ny het Curry, en het grillkrydda, Mapuche Fire och dessutom Graf von Lax som är ett kryddsalt för gravning, rimning och marinering av kött och fisk, t ex gravlax. Passar även som torrmarinad till grillat och i ugnsrätter.

grafvonlax-580x482

Från Mill & Mortar kommer också en ny spännande kryddblandning, Dukkah. Dukkah, är en lite smulig kryddmix från Mellanöstern består av rostade och hackade marconamandlar och mustigt heta kryddor, har börjat leta sig in i matbloggar och recept och långt utanför beduinernas kök. Använd den antingen som den är som en “torrdipp” där du doppar ett bröd eller tunt kex i sesamolja innan du dippar i kryddmixen. Kan även med fördel röras ut i dipp eller hoummus, strö över grönsaker, sallader, en köttbit eller blanda ut i pasta eller bulgur. Gott tilltugg är att ringla lite sesam- eller olivolja över ett tunnbröd, strö över lite Dukkah och sätt in i ugn tills brödet fått färg. Kommer i en grön kryddblandning med bl.a. Pistage och fänkål eller en röd med bl.a. rökt paprika, koriander och spislummin tillsammans med en sesamolja från Mill & Mortar. Vill du läsa mer om Mill & Mortar kan du göra det här.

 

dukkah

 

Till sensommarens köksstök och höstens alla dofter och smaker kommer även en, eller två nygamla favoriter. I mormors berså och I mormors skafferi har matbloggaren Kinna Jonsson tillsammans med sin mamma gjort en sann kulturgärning och samlat ihop fem generationers recept hämtade ur den ärvda familjeklenoden av handskrivna receptböcker. Här hittar du recept på gamla favoriter, hemligheter som försvann med mormor och nygammalkunskap. Boken I mormors skafferi finns även på engelska, perfekt present att ta med på utlandsresa.

Det kommer även fler inspirerande kokböcker, inredningsböcker och trädgårdsböcker under hösten.

 

mormors-skafferi

 

 

Tända ljus och mustiga dofter hör hösten till. Det kommer givetvis alla gamla favoriter av doftljus och diffusers. Påfyllt är det också av fler sorter av doftljusen från Kobo Candles och Klintas massageljus.

En nykomling med underbara dofter i fina doftflaskor och handgjorda doftljus kommer från Dofta i Halmstad. Förutom en härlig juldoft kommer även  dofterna Champagne, White Lace och Oriental Nights.

dofta_candles

 

Att tänka ekologiskt, fairtrade och 100% naturliga råvaror är också helt rätt när det handlar om tvålar och handkräm. Nu under sommaren har vi fått in två varumärken som snabbt blivit personliga favoriter, Burt’s Bees handkrämer och cerat samt Dr Bronners tvålar.

Här kan du läsa lite mer om de fantastiska historierna om och produkterna från Burt’s Bees och Dr Bronner.

 

burts    dr_bronners_hand_soap,png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till hösten kommer det en ny variant på våra populära gummistövler i biker boot-modell. Den nya stöveln kommer med skaftet i tweedtyg och ett nitat omtag. Det kommer även komma en stickad socka stoppad med fleece för den som vill vinterbona sin stövel.

tweed_rubber_boot

 

Jag vill även passa på att nämna några nyheter som kom sent i våras.

Tillhör du dem som samlar på ljusstumpar? Jag brukar alltid spara ljusstumpar och gamla blockljus i hopp om att kunna ta tillvara all ljusmassa någon dag. Äntligen har jag hittat den optimala användningen. Från Vinnaljus kommer marschallen som du matar med ljusstumpar och ljusmassa och veken håller i evigheter tack vare att den är gjord av glasfiber. Det bli miljövänligt, enkelt och ekonomisk. Finns ett större för utomhusbruk och ett lite mindre som kan användas både inomhus och utomhus på exempelvis bord. Doftessens mot exempelvis insekter finns att köpa till.

 

 

Vinnaljus_svart_hav

De fina manschettknappar från Amelie Design med design efter det maritima signalflaggsystemet är den perfekta presenten till både studenten, femtioåringen och till Fars Dag. Varje bokstav har en egen flagga, välj utifrån mottagarens initialer eller från de som du tycker är snygga eller intresse (ex vis A-flaggan till den inbitne dykaren). Kan kombineras med två olika eller samma. Manschettknapparna kostar 298:-/par och levereras i en fin presentkartong med alla bokstäver/signalflaggor i locket. Flaggorna har även andra betydelser och bokstaven A, “Jag har dykare i vattnet, håll väl undan” och M, “Mitt fartyg har stoppat och gör inte fart genom vattnet” kanske är de mest kända. Går även att få som halskedja i presentask, 199:-..

marina_manschettknappar_signalflaggor

 

 

Det här är bara ett litet axplock av alla nyheter som kommer att komma och som redan kommit in. Sommaren har även bjudit på lite fynd på loppisar i både England, Frankrike och Svedala. Följ oss på Facebook där vi löpande lägger upp info om nyheter och nyinkomna varor, eller varför inte titta förbi oss.

När jag kom ut från mässan var dagen fortfarande ljus och det föll ett sommarregn och då var det fortfarande en liten stund kvar tills man får hänga upp de här fina julstrumporna från Artwood.

 

artwood_jul