20 June, 2024

Äkta vara – honungslen och smakrik

 Honungslena smaker

honung a-spoon-a-day

Jag har alltid tyckt att det ser så gott ut när Nalle Puh stoppar ner sin tass i en guldgul burk fylld med honung och smackar i sig den med ohämmat välbehag. Men jag måste säga att jag alltid blivit lite besviken när jag själv stoppat en stor tesked i munnen i jakt på samma mumsiga upplevelse. Visst kan jag känna den lenande känslan av honung i tet när jag är förkyld och honung är en självskriven ingrediens i mina marinader till sommarens grill och julens revbensspjäll. Men så mycket mer har det inte blivit… tills nu.        honing

För några år sedan hade jag förmånen att få smaka mig igenom några honungar från Lovö Magasin, med naturliga smaker, rårörda i honung som inte varit upphettad så blev jag fast. Något år fick vi sälja i butiken. Men då efterfrågan var stor och hantverket helt för hand så har produktionen bara kunnat ske för egen del. Men nu har jag äntligen hittat en värdig och fantastisk god honung, lika naturlig som när den togs ur kupan och med finstämda smaker från några av Frankrikes olika regioner.

Bild 43

Den fina honungen från Miel et Miels kommer från biodlare i olika regioner runt om i Frankrike. Tillsammans har de här passionerade honungsmakarna sedan 1958 ett kooperativ för att värna och säkra kvalitet på både slutprodukt såväl som för bina. Även om de kommer från olika regioner så delar de en gemensam grundsyn som bygger på en stor respekt för hantverket och naturen och med en stor portion kärlek till både bin, honung och smaksensationer.

Honungen får olika smak och konsistens beroende på vilka blommor bina har hämtat sin nektar ifrån. Andra honungssorter är finstämda giftermål mellan honung och andra smakbärare som exempelvis citrusfrukter, vanilj eller nötter. Miel et Miels betraktas som råhonung eftersom den vid förpackningstillfället inte hettas upp till mer än 38 grader.  Samma temperatur som är den naturliga  i en bikupa. Den naturliga honungen är alltså så äkta det kan bli, precis som när Nalle Puh sitter och sörplar i sig den direkt från en bikupa.

 

honung med mandlar och valnot

Men min honungsresa tog inte slut där utan jag har fortsatt lyssna mig igenom olika reportage om honungens alla fantastiska fördelar och honung som vår räddning mot resistenta bakterier. Honungen är dessutom full av nyttigheter, vitaminer och antioxidanter. Genom åren har jag, med framgång måste jag säga, testat att förekomma både snuvor och influensor med att ta en tesked råhonung både morgon och kväll…

 

a spoon a day
a spoon a day

 

När den är så god hoppar man över risken att döda alla nyttigheter i ett allt för hett te, utan njuter den direkt från skeden. Eller varför inte på smörgåsen, till ostbrickan, över müslin eller på glass.  Givetvis passar den också bra till matlagning, marinader. Men den gör ju gott även på utsidan.

Här hemma har jag mötts av ungdomar som använder den råa honungen både som ansiktsmask och hårinpackning. Är suveränt har jag fått höra. Varför inte prova att stryka honung på ett sår, eller välj några teskedar honung innan du slänger dig på en pencilinkur nästa gång. Honungen innehåller mer än 200 viktiga näringsämnen och nyttiga mjölksyrabakterier. Det känns som att en tesked om dagen kan bli vår tids apple-a-day och i och med att honungen aldrig har varit upphettad  finns alla nyttiga ämnen kvar i varenda liten burk.

Bild 45

Men honung gör inte bara gott för magen utan alla biodlare runt om i världen gör också en stor insats för att rädda och bevara bina som är nödvändiga för vår överlevnad, mer än 84% av det vi odlar för att äta kräver insektspollinering. Bara i Europa är nästan tio procent av europas olika arter av bin och vildbin utrotningshotade, och fler förväntas framöver på grund av att de  förlorar sina livsmiljöer på grund av intensivt jordbruk och användandet av inseksmedel och konstgödsel. I södra Tyskland dog 80% av de odlade bina 2010 och i Sverige en fjärddel. I delar av Kina är bina sedan länge helt försvunna. Förutom de grödor vi äter så pollinerar bin även växter som är viktiga för vattenrening, markbindning och koldioxidneutralisering. Kort och gott, bin är nödvändniga för vår överlevnad.

 

 

Egentligen är det inte några svåra val, att välja det som är närproducerat, ekologiskt och som innehåller precis det vi tror att det ska innehålla. Som belöning får vi något som smakar mer, innehåller mer nyttigheter och som är bättre för vår jord. Det är ju däremot skillnad på vara och vara. Många av de honungar vi köper i butiken har genomgått så många processer och stadier så det är inte så mycket nyttigheter kvar.

 

 

Men runt omkring oss finns det fantastiska eldsjälar som drivs av sin passion att ta vara på traditioner, hantverk för att ge oss andra en bättre vara och en stunds ren och skär njutning. Det ä små lokala producenter som ser till att vi fortfarande har möjlighet att få uppleva lite enkel vardagslyx och smaker som de var tänkta från början. Njut av Miel et Miels på rostat bröd, över müslin, i matlagningen, till desserter, i en kopp te eller till ostbrickan.

 

Och som sagt, själv är jag fast och numera en hängiven a-spoon-a-day fantast. Jag kan verkligen förstå Nalle Phus passion… ”Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre.”

 

Här kan du hitta våra Miels et Miel honungar i webshopen.

OCH HÄR NEDAN KAN DU HITTA LITE GOD TIPS OCH RECEPT MED HONUNG I

 

Honungskola

1 dl honung med vaniljsmak

¾ dl vispgrädde

1 matsked smör

(Om du vill ha kraftigare vaniljsmak tillsätt ½ tesked vaniljpulver gott sådant hittar du hos oss från Mill & Mortar.

Blanda honung och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Rör då och då så att det inte fastnar i botten. Låt koka tills du kan göra en mjuk boll med kolaprov.

Ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret (och eventuellt vaniljpulver). Häll över karamellmassan i en välsmord form och ställ in i frysen i 30 minuter så att den stelnar. Skär upp i kvadrater. Förvara överblivna karameller i kyl eller frys. Vill du prova lite andra smaker på dina honungskolor prova att använda någon av de andra honungssorterna; citrus, mandel-valnöt eller lavendel.

 

Chèvrecreme med honung med mandlar och valnötter

Rör ihop 100 gram chèvre, med 0,75 gram creme fraiche (ej light) och 75 g Philadelphiaost naturell (ej light). Bred på färsk baguette eller små crostinis eller bruchettas, ringla över Mandel-Valnöts honung eller Lavendelhonung från Provance (eller någon annan favoritsmak du har) och servera. Perfekt som tilltigg till drinken eller till en enkel sallad.

 

 

 

Glass med honung

Skippa kolasås eller fruktsås. Ställ fram krämigt god vaniljglass med några olika burkar av smaksatt honung att ringla över… Vaniljhonung, Citrushonung, Lavendelhonung eller bara naturlig Acaciahonung, Servera gärna med färska bär.

 

 

 

 

 

 

 

Honung till ostbrickan

Mariage Fruits secs Miel et Miels fixDet är otroligt gott att byta ut den klassiska marmeladen på ostbrickan till naturlig eller smaksatt honung. Honungen med vanilj är en naturligt flytande honung, milt smaksatt med vaniljstång, som ger en delikat honung med många användningsområden, men som passar speciellt bra till färsk getost. Honungen smaksatt med valnötter och mandlar, ger en härlig balans av honungens sötma och nötternas krispighet och milt bittra ton. Denna kombination är ett perfekt komplement till ost men också väldigt god till glass. Honungen från maskrosblommor som växer på ängarna i Jurabergen har en ljust gul färg och en krämig konsistens. Smaken är djupare och mer komplex med tydliga söta toner av maskrosblomma och färskt smör, mycket god till hårda ostar, Gruyère eller Morbier.

 

 

 

One thought on “Äkta vara – honungslen och smakrik

Comments are closed.