30 May, 2024

Soso salt

Smakfullt innehåll i både smakfull och lekfull form.

Om man låter gammalt möta nytt kan det bli en fantastisk kombination. Om man låter tradition möta modern form och design får man både något som smakar fantastiskt gott och samtidigt är en fröjd för ögat. Just så är Soso’s salt. Med stora framgångar och priser både för sin fantastiska smak som för sin design,  nu senast kom SoSo-saltet med på listan över “TOP 5 Most Interesting Products of the 2013 Winter Fancy Food Show i San Fransisco”, så är SoSo saltet fortfarande trots sina fem år på marknaden en intressant nykomling.

Själva smaken ”salt” är en av grundsmakerna, vilket gör salt till en av de äldsta och mest allmänt förekommande kryddorna. Salt är ett mineral, som är  som huvudsakligen består av natriumklorid. Mineralet är, i små kvantiteter, väsentlig för allt djurliv, men är i för stora mängder skadligt för djur och växter. Traditionellt är saltning en av våra äldsta och viktigaste konserveringsmetoder.

 

 

I en saltgruva i San Pedro, Murcia, strax intill ett naturreservat i Södra Spanien, flyter små, fina och mycket lätta saltkristaller på ytan i vattenreservoarerna. Där skördar man saltet på samma sätt som man gjorde för mer än hundra år sedan; för hand, på sommaren, med traditionella metoder. Det här saltet blir sedan grunden i de flesta av Soso’s salter.

 

För att låta en hel värld av gourmeter upptäcka det fantastiska saltet ville företaget förnya sig. Uppdraget gick till den spanska formgivaren Eduardo del Fraile. Målet var att hitta en särskiljande förpackning som skulle sticka ut och förändra utseendet i både delikatess- och kryddhyllan. Projektet och varumärket namngavs Soso, som betyder “saknar salt” eller ”ont om salt” på spanska. Idélösningen blev i form av ett ägg.  Ett ägg är en perfekt behållare. Dess eget skal är själva förpackningen. Soso har olika typer av salt, för matlagning med olika smaker, därför valde man att låta färgen på varje ägg spegla de olika salternas smak.

 

På Cranberry Corner kan du köpa tre av salterna som kostar 95:- styck;

Fleur de Sel är en den rena, naturliga formen av saltet som samlas upp i naturreservatet  Den löser sig lätt och har en smak som påminner om havet. Användningsområdena för Soso’s Fleur de Sel är många. Den är speciellt fördelaktig som en avslutande saltning strax före servering eller att ha vid bordet för att njuta av smaken i de lätta saltkristallerna.

 

Svart salt, bokstavligt talat kolsvart i sin färg, är ett ovanligt salt från Hawaii gjord av havssalt och aktivt kol. Från början hade det svarta saltet färgats av lava från vulkaner. Den passar utmärkt till grillat kött, fisk och grönsaker för att lägga till en liten barbeque smak. De svarta saltkristallerna är också effektfullt vackra på en sallad.

Soso’s Pink Spice Fleur de Sel, I det rosa ägget blandas det flortunna saltet med svart och rosépeppar, rökt paprika, lök och Hibiskus. Det blir ett mycket kryddigt salt med en rökig ton, underbar doft och fyllig smak Det är speciellt lämpligt till fisk, kött, sallader, ris- och pastarätter. Eller varför inte prova den till din nästa Bloody Mary, då den passar utmärkt till cocktails.

 

SoSo presenterades på Sialmässan i Paris 2008 och blev en succé bland besökarna. Idag kan man köpa saltet i välrenommerade delikatessbutiker världen över, bland annat på Harvey Nichols i London och förpackningen har givetvis vunnit priser för sin design. Här kan du som är intresserad av form och design läsa mer om Eduardo del Fraile.

Som en restaurangägare nyligen kommenterade det hela “Det är inte bara otroligt gott utan det kombinerar flingsaltets alla goda fördelar med en fräsch och hygienisk förpackning också.”