17 June, 2024

Trädgårdslängtan – Pärlor för trädgårdsarbetet

Med fingrarna i jorden.

Vackra bruksting som står och väntar i hörnen väcker en  längtan till våren och ger trädgårdsdrömmar näring.  De gör också  trädgårdsarbetet både roligare och lättare med kvalitet som håller, som åldras vackert och  som också bidrar till en vackrare vardag. Så mycket roligare det är att samla egna fröer i fina påsar att spara till nästa säsong, plantera vårens första lökar med en klassiskt vacker trädgårdsspade, finputsa grenar med sekatören med trähandtag eller räfsa ihop det sista av höstlöven som virvlar runt och förbereda för det skira vårgröna.

Sophie Conrans serie med moderna, ergonomiska och vackra trädgårdsredskap som hon har formgivit för Burgon & Ball är både vackra och praktiska. Hon har haft den kvinnliga handen som utgångspunkt när hon formgivit de olika redskapen och verktygen är något mindre och nättare än traditionella verktyg. Varje redskap kommer i en vacker presentlåda. Perfekt present för trädgårdsfantasten, eller dig själv.

 

 

Sekatören i rostfritt stål som klarar av att glömmas kvar ute i väder och vind. Något lättare och mindre än en traditionell sekatör gör att den passar de flesta händer.

 

 

Sophie Conrans ogräsjärn med tre “gafflar”. Placera över ogräset och tryck ner. vrid och vicka så får du lätt upp ogräset.

 

 

Skopan för jord och kompost. Formen gör så att det mest hamnar i krukan och inte utanför.

Den engelska firman Joseph  Bentley har tillverkat trädgårdsverktyg sedan slutet av 1800-talet. Med oljad ask i alla trähandtag och rostfritt Sheffieldstål vågar de erbjuda livstdisgaranti till de som tar del av skötselinstruktionerna på deras hemsida och registrerar sin produkt där.

 

 

Spadar, grepar, planteringsspadar och räfsor. De blir bara vackrare ju mer man använder dom. Om du vill förvara dom rätt ställer du dem i en låda med sand gärna uppblandad med lite motorolja. Trähandtagen oljar du in med linolja.

 

 

Låt barnen vara med och hjälpa till i trädgården, Joseph Bentley har även en jättefin serie med redskap för barn. Anpassade för den lilla handen men med samma fina kvalitet. “Leksaken” man sparar till sina egna barn.

 

 

Om du inte har plats för ett växthus kanske ett lite mindre drivhus kan passa bättre. Ställ det på ett bord eller över en upphöjd varmbänk.

 

Eller nöj dig med det lilla glasblänket i trädgården. Minidrivhuset i gammal engelsk modell av glas och gjutjärn, flyttar du mellan jordtäpparna i trädgårdslandet. Finns även i en ännu mindre modell.

 

 

En spånkorg som både kan användas för att skörda frukt och grönsaker ute i trädgårdslandet såväl som för svampplockning. Från Burgon & Ball.

 

 

På tal om svampplockning… den här svampkniven kan man ha i fickan. Alltid redo för en svamptur. Kniv och borste fälls in i trät när den inte används. även den från Burgon & Ball.

 

 

Fina fröpåsar samlas bäst i fin frölåda i rödlackad plåt. Från Burgon & Ball. Lösa fröpåsar finns att köpa till extra.

 

 

Kompostlåda som till och med kan stå på diskbänken… och i den passar inte bara världens finaste kompostpåse utan storleken har visat sig alldeles utmärkt för de hållare för insamling som börjar sprida sig ute i landet när man kan börja dela upp sina sopor ännu mer. Kompostlådan finns också i off white.

 

 

Den här redskapsväskan i rödlackad plåt från Burgon & Ball väcker verkligen ha-begär, även om man inte är trädgårdsfantast. Finns även i blått.

 

 

Passar både för att få med sig lunchen och alla verktygen, både “tuck and tool”.

 

Superbra odlingssäck som kan placeras nästan var som helst både på balkongen, altanen eller ute på gräsmattan.

 

Den finns i flera olika storlekar allt från den lilla örtodlingen,  det lilla trädgårdslandet eller en flyttbar rabatt. Finns på 9, 62 och 140 liter till denna följer en pilram i passande storlek. Om du har den på ett trädäck bör du skydda den i botten med en bit presenning.

 

 

Så dina frön i hemgjorda krukor. När plantan växt till sig planterar du ut den med kruka och allt. Efter ett tag förmultnar krukan.

 

Egna krukor gör du lätt av tidningspapper med hjälp av en krukmakare.

 

En “tamper” som det heter på engelska. Jag vet inte vad man skulle kalla den på svenska… en stampare kanske? En väldigt användbar lite sak som dessutom är väldigt vacker. ;an använder den till att platta till jorden i krukan vid sådd. Från Joseph Bentley.

Från Sting in the tail kommer bland annat de här planteringspinnarna i svart med vit penna. I butiken kommer det även finnas fler storlekar på planteringspinnar, fröer, handscrub, formpressad kompost och planteringskrukor.

 

 

Var rädd om händerna. Crabtree & Evelyns klassiska serie “Gardeners” med tvål och handkräm. Inte bara vackra utan den absolut bästa handkrämen man kan ha, hela året om.

 

 

En bra handskrubb att göra rent jordiga fingrar med behövs när man sticker fingrarna i jorden. Denna från Sting in the tail.

 

För uteplanteringen finns även vackra terrakottakrukor i olika storlekar med naturlig mossa, patinerade konservburkar samt  gamla äppellådor i trä och plåtlådor, både gamla och nytillverkade i gammal stil.

 

 

Här ser du lite fler av de produkter vi har för trädgårdslivet.