20 June, 2024

Valborg & 1 maj

Valborgsmässoafton

Vårrusig och festlig är tiden mellan firandet av den heliga Valborg och Kristi Him och som vanligt blir tiden då jorden vaknar till liv lite magisk, lite mystisk i kombination med mycket folktro.

Från början firades striden mellan vintern och vårens krafter den första fullmånenatten mellan vårsoldagjämningen och sommarsolståndet. Med tiden kom den istället att samlas kring firandet av en av vårens gudinnor – helgonet Walburga, som levde på 700-talet och var en Engelsk nunna som blev abbedissa i ett tyskt kloster för både munkar och nunnor. Hon räknas också som den första författarinnan eftersom hon var så välutbildad.

Traditionen med att tända bål kom något senare då man i Tyskland började tända bål för att skrämma bort häxor som var i farten under den här tiden. I år passar det alldeles utmärkt att istället fira in våren med att lyssna till körsång och hylla Valborg med att skriva några rader. Kanske ett brev till en vän, eller början på en bok.

Glad Valborg.

Vi har öppet valborgsmässoafton 11-17.30 och 1 maj 12-16. Välkomna!