20 June, 2024

Karljohanpasta med black garlic

Det här receptet på den godaste pastasåsen gjord på Karl-Johansvamp och svart vitlök kommer från Christina som först var den som tog in Black Garlic till Sverige. Christina är inte bara en fena på en hel massa goda recept på svart vitlök utan hon älskar att fylla svampkorgarna till brädden från juli tills att frosten tagit de sista. Hennes favoritsvamp är nog ändå Karl-Johan och hör nedan i sällskap med svart vitlök och en hel massa gott!

Ingredienser:
2 nävar torkad Karljohansvamp, eller motsvarande mängd färsk
200 g Pancetta eller bacon
200 g Parmaskinka
2 bananschalottenlökar
4 Black Garlic klyftor
2 Vitlöksklyftor
Några varv på svartpepparkvarnen
1 näve färska basilikablad
2 dl Vispgrädde (ej matlagningsgrädde)
1 stor näve riven parmesanost

Så här gör du:

Lägg den torkade svampen i en skål och fyll på med vatten så det precis täcker svampen. Spara vätskan för den ska med i såsen senare. Mosa Black Garlic med baksidan av en tesked i en liten separat skål. Gärna med lite vatten, så går det lättare.
Klicka i lite smör I en stor kastrull. Stek pancettan tillsammans med löken och lägg sedan till Parmaskinkan och vitlök. Stek tills löken är genomskinlig.
Grovhacka den blötlagda Karljohan. Lägg den tillsammans med mosad Black Garlic i kastrullen. fräs ca 2-3 minuter och häll på vattnet som blev över när du la svampen i blöt.
Sänk värmen och låt sjuda tills vätskan reducerats med hälften.
Tillsätt grädde och låt sjuda på låg värme tills såsen tjocknar.
Tillsätt hälften av parmesanosten, svartpeppar och basilika. Blanda väl.

Koka pastan, Christina föredrar Pappardelle till men det är bara en smaksak. Välj din favoritpasta eller den du har hemma. Blanda i såsen med pastan och servera med mera färsk basilika och parmesan.