23 July, 2024

Höstkväll med äppelgott @ Cranberry Corner

Välkommen till en höstkväll med äpplen, höstlöv & värmande drycker torsdag den 5 oktober

Jag vet inte om man behövde längta efter hösten i år. För det känns som den varit på besök lite då och då nästan hela sommaren. Men däremot har jag längtat efter den här frikostiga tiden som kallas skördetid. Skogen är just nu överfull av Karl-Johan och Trattkantareller och även om det sägs vara färre äpplen i år har jag ändå några träd som dignar av mer frukt än andra år, och för de som saknar eget land kan man skörda på Ulriksdal, på marknader eller i butikernas grönsaksavdelningar. 

Framförallt är det en härlig tid att komma samman, Att ses, bjuda in till luncher och middagar. Vi vill hälsa er alla välkomna igen till en kväll i äpplets tecken. Det blir premiär för vår varma äppelcider, vi provar lite av årets skörd av must, cider och annat gott av äpplen. Dessutom får vi både provsmaka och veta lite mer om Calvados i allmänhet och om Château du Breuil i synnerhet.  Dessutom passar vi på att skåla i iskallt bubbel för vår sexårsdag. Givetvis blir det fina höstrabatter tillsammans med några trevliga födelsedagserbjudanden.

Varmt välkomna torsdagen den 5 oktober. Vi börjar vid 17.30 och håller på fram till 20.00. Här hittar du vägbeskrivning och karta.

O.S.A Tala gärna om att du kommer lite innan så vet hur många glas vi ska ställa fram. Skicka oss ett mail på RSVP@cranberrycorner.se. Du får gärna ta med dig en vän eller två.

Äpplet är verkligen en fascinerade frukt. Vill du läsa om allt gott med äpplen och några härliga äppelrecpet kan du göra det här.

 

Varmt välkommen

Lisa Brandt

 

Calavados och cider är ömt förenade och paraddyckerna framför andra i Normandie i norra Frankrike. Calvadosen framställs genom att äppelcider destilleras till äppelsprit som sedan lagras på ekfat. Sin karaktär och kvalitet får ”Calvan” från de olika äppelsorter cidern är gjord på (och lite päron),  själva destillationsprocessen och, precis som annan sprit, lagringen på de rätta ekfaten för att få fram den rätta stilen. En Calvados serveras gärna som avec men är också utmärkt som drinkbas med sina mycket tydliga äppeltoner. Den passar utmärkt till mörk choklad och cigarr eller som man gör i Normandie där man ofta tar en trou normand (ett normandiskt hål) vilket innebär ett litet avbrott i lunchen där man dricker ett glas calvados mellan rätterna ungefär som vi gör med vår snaps.

Château du Breuil ligger i regionen Pays d’Auge i området Calvados i Normandie, Frankrike. Den karaktäristiska slottsbyggnaden från 1500-talet och det moderna destilleriet från 1950-talet omgärdas av 22 000 äppelträd på egna ägor, och det är inte så underligt att de har flera prisbelönta calvadoser. V.S.O.P’n är en fruktig och fyllig calvados med en mogen smak av äpplen, mandel, ekfat, vanilj och apelsin för att nämna några.