High afternoon tea

High Afternoon Tea @ Cranberry Corner

Välkommen till en skön eftermiddag med te, scones, honung och marmelader söndagen den 12 maj.

Engelsmännen är bra på många sätt. En av alla de just goda sakerna med dem är bland annat deras förkärlek för te och testunden. Allt från världsproblem, kärleksbekymmer och ömma fötter kan lösas med att man tar det lite lugnt och ”put the kettle on”. Men det är också lite klokt det här med att ha en stund på eftermiddagen, runt High Afternoon, när man tar sig ett lite matigare mellanmål med gurksandwich, scones och varmt gott te.

Afternoon tea har sin början i det Victorianska England på 1800-talet då hertiginnan av Bedford som inte stod ut med den långa väntan mellan frukost och middag bjöd in sina vänner på te med godsaker och snacks. Egentligen är det skillnad på Afternoon Tea eller High Tea även om de ofta används synonymt. Ordet ”High” i High Tea syftar på hur tet serveras dvs på höga matbord eller bänkskivor, vanligen senare på eftermiddagen och gärna tillsammans med en varm rätt. Afternoon Tea, även kallat Low Tea, serveras följdaktligen på låga bord som ett lättare mellanmål med små sandwichar, scones, Engelska muffins och kakor.

För att skapa den rätta känslan har vi bjudit in Lotta & Fredrik från Gåshaga Gourmet som bjuder på det senaste inom tevärlden från Franska tehuset THEODOR som drivs av Guillaume Leleu, en av världens endast 30 ”Tea Tasters”. Detta ger honom förhandstillgång till världens absolut finaste teer som han skapar färdiga teer enligt ett koncept som bygger på fyra huvudkategorier – svart te, grönt te, örtteer (främst Rooïbos) och naturella teer och 15 olika karaktärer som spänner över kategorierna.  Allt görs för hand – från plåtburkarna och dess lackering till teblandningen och paketering. Tack vare täta leveranser från jordens alla hörn är THEODORs ekologiska teer alltid färska, det ger ett förstklassigt te som säljs runt om i världen, bland annat hos Bergdorf Goodman i New York, restaurang Beluga i Maastricht och på Hankyu i Tokyo. Förutom goda teer tar de även med sig härliga marmelader från Bonne Maman. Vi kommer även lotta ut 2 kokböcker från Bonne Maman under eftermiddagen.

Till te och scones passar även god honung så Ewa från Lovö Magasin kommer tillbaka och bjuder på provsmakning av sina fantastiska honungar som du kan läsa mer om i det här inlägget. Honung passar till så otroligt mycket mer än bara röra ner i en kopp varmt te. Ewas honung som finns i flera olika smaker är underbara att använda i matlagningen, ringla över en ost eller frukostfilen eller varför inte prova att ringla den över en nybakad scones istället för både smör och sylt.

Vi börjar klockan 16 och håller på fram till klockan 18.00 ca. Som vanligt har vi extra erbjudanden och rabatter när vi har evenemang.

Söndagen den 12 maj på Svärdvägen 3 från klockan 16.00, Här kan du hitta vägbeskrivning och karta.

O.S.A den 10 maj till RSVP@cranberrycorner.se. Ta gärna med dig en vän eller två.

Varmt välkommen!

 

Varför vänta till den 12 maj. Bjud på varma scones till eftermiddagstet redan idag. De här sconesen tar inte mer än 5 minuter att nypa ihop och dryga 10 minuter i ugnen.

Scones till 2-3 personer

  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 4-4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet och finfördela det med hjälp av fingrarna till en grynig massa ungefär som när du gör en smulpaj. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg. Lättast är att använda ena handen i bunken, pudra eventuellt i lite mer vetemjöl om degen är för kladdig. Dela degen i nio bitar och rulla till små runda kulor och placera ut på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera med smaksatt honung nygräddade och varma!
Här kan du läsa lite mer om Gåshaga Gourmets olika produkter eller Ewas verksamhet på Lovö Magasin.