27 April, 2024

Vi firar fettisdag på en festtorsdag @ Cranberry Corner

En kväll om konsten att hålla värmen och andra tips i vintermörkret

BLÅ MÅNDAG, FETTISDAG, ASKONSDAG… FESTTORSDAG

Den sista veckan i februari har sannerligen veckodagar utöver det vanliga. De två första anspelar på fest, karneval och överflöd för att sedan på onsdagen, den första dagen i fastan, bytas ut mot säck och aska. Man kan verkligen förstå att man förr i tiden ville jaga vintermörker och kyla på flykt med kalas och äta så fett och gott man bara kunde för att klara de 40 dagarnas späkning som sedan väntade fram till påsk. Här uppe i norr är vi numera inte så mycket för vare sig karnevaler eller fasta, men semlor och fettisdag det firar vi mer än gärna nästan varje dag i januari och februari ut, så varför inte helt sonika lägga till en liten festtorsdag också.

Februariluften kan verkligen bita till i kinden och hur förförisk vintersolen än kan se ut, smakar det oftast oändligt bra med några riktigt heta drycker efter vinterpromenaden.
Varm choklad som toppas med både vispad grädde och marshmallow, eller en rykande kopp med Irish cream coffee utan en endaste droppe alkohol. Rökig, rökigare, rökigast, blended, double grain eller single malt… vilken passar egentligen bäst att njuta med en väl avvägd chokladbit eller ett semletilltugg så här i fastlagstider. Passar lika bra till heta drycker som porlande dito. Kort och gott så bjuder vi på lite olika smaksensationer som kan passa både en fettisdag och en festtorsdag.

De senaste dagarna har vi plockat upp några riktigt fina sändningar. Både våren och påsken börjar göra sig påmind så det finns mycket nytt här i butiken. Denna kväll bjuder vi som vanligt på lite spännande möten, några nya smakupplevelser tillsammans med några extra fina erbjudanden. Så, jag hoppas att vi ses på vår annorlunda fettisdagskväll en helt vanlig torsdag, den 27 februari! Vi börjar klockan 17.30 och håller på fram till ca klockan 20.00.

Varmt välkommen

Lisa

O.S.A Tala gärna om att du kommer så vi vet hur många glas och hur mycket tilltugg vi ska bulla upp med. Skicka oss ett mail på RSVP@cranberrycorner.se. Du får gärna ta med dig en vän eller två.

Här kan du hitta karta och vägbeskrivning till oss, Svärdvägen 3 i Mörby är adressen.

KANSKE DE SISTA KRUKORNA FRÅN KEW GARDEN
I slutet av januari fick jag det allra sista som fanns kvar av lagret med Kew Garden-krukor i Sverige. Agenten ska inte ta in fler sändningar och hon vet heller inte vad som händer i framtiden. Glad blev jag ändå, trots ett rätt begränsat urval av modeller och färger.
Royal Botanic Garden Kew utanför London finns numera med på Unescos världsarvslista. På senare år har Kews roll inom naturskydd och naturvård förstärkts och till trädgårdens 250-årsjubileum lanserade de ”The Breathing Planet Program” som manifesterar Kews maxim: ”Växter är avgörande för allt liv”. Växterna i mitt eget köksfönster når ibland ett snarlikt tillstånd av hotat område. Fördelen är att de här veckorna när Julstjärnor och Amaryllisar håller på att vissna ner så är fortfarande krukorna underbara att se på. Att sedan få fylla dom med vårens första lökar, en lavendel eller en Pelargon ger ny livsenergi. Det är som att återskapa Kews motto  i vardagen. Växter är avgörande för allt liv. På vår webshop kan du se vilka krukor vi har på lager. Utöver dessa har vi också några kannor i Duck egg blue odh dark green samt en underbar liten bird feeder i Ivory. Till webshopen.

VAD ÄR DET FÖR SPECIELLT MED NORRLÄNDSKA BÄR? OCH VARFÖR ÄR JUST DE SÅ BRA FÖR DIN HUD?

Torsdagen den 27 februari får vi träffa Efwa som jobbar på c/o Gerd, det spännande Norrländska skönhetsföretaget från Jokkmokk som de senaste tio åren gjort succé med sina fina ekologiska produkter för hud och hår. Det började 2008 i en källarlokal med syskonen Wiklunds dröm att starta ett hållbart skönhetsmärke som värnar natur, människa och djur. Det är med kärlek, omtanke och passion som de gör det här. Stolta över att de råvaror som de använder sig av. Norra Sveriges rika och fantastiska flora av vilda örter och bär har bidragit med de aktiva substanserna i produkterna. Deras bärfröoljor som utvinns från hjortron, lingon och blåbär som kommer från de norrländska skogarna bidrar inte bara med näring och vårdande ämnen utan ger också produkterna en underbart härlig doft.

WHISKY OCH CHOKLAD
Vin och choklad i all ära, den kombon har vi njutit tillsammans sedan de två möttes. Mindre känt är att whisky tillsammans med en god choklad gör livet ännu lite rikare. Chocolate Chief Officer startades av två erfarna vinprovare som gjorde egna chokladkakor att matcha druvorna i de viner de serverade på sina vip-provningar.
Idag görs chokladen fortfarande för hand, unikt smaksatta för att matcha smaken i ditt favoritvin. I höstas utökades premium-chokladen för viner med två chokladkakor dessa då istället unikt smaksatta för att matcha favoritwhiskyn, Highland eller Speyside. Givetvis någonting vi måste prova.

LYS UPP MED LAMPOR OCH SKÄRMAR

Det blir alldeles ovanligt mörkt i slutet på januari när adventsljus, stjärnor och granar slocknat ner. En och annan flammande låga från julens doftljus räcker inte långt för att hålla mörkret på avstånd. Bästa boten är givetvis att möblera med lampor. Det sägs att ett normalstort vardagsrum bör ha mellan 7-10 olika ljuskällor för att skapa värme och dynamik i ett rum. Ljus kan göra så mycket mer än bara att lysa upp. Med några enkla knapptryck kan vi ändra stämning, färg, värme och upplevelsen av detaljer såväl ute som inne. Nu har vi fått in massor av lampskärmar i härliga färger och en och annan lampfot. Kom förbi och botanisera, i år kanske det räcker med en ny skärm i härlig färg. Finns från 129:-.

FÖRÄNDRA MED NÅGRA NYA KUDDFODRAL

Längtar du efter att förnya och förändra där hemma. De dagar den nakna vårsolen tittar in genom fönstren känns behovet av förändring skriande. Lugn, bara lugn. Oftast behövs det inte mer än att byta ut ett par tre detaljer för att ändra färgsättning, intryck eller följa säsongerna. Just nu har vi massor av härliga kuddfodral i butiken. Att bara byta ut kuddfodralen kostar inte heller så mycket, men gör massor av skillnad i upplevelsen. Kuddfodralen på bilden ligger mellan 115-175 kronor.

VÅRENS NYHETER ÄVEN PÅ WEBSHOPEN

Vi försöker hinna med att lägga upp alla nyheter och varor som kommer in till butiken även på vår webshop. Även om det är långtifrån alla nyheter som vi hinner med att presentera så jobbar vi på att komma allt mer ikapp. Bland de senaste nyheterna hittar du fina koppar och glasunderlägg från William Morris, muggar, skålar och assietter från Laura Ashley, Fina skrivböcker, kalendrar och anteckningsböcker, Järnbollar för marschaller från Nordal, sekatörer och sekatörsaxar från Burgon & Ball, kuddar & plädar från Artwood och härligt konstgjorda magnolior, ranunclar och tulpaner. Här kan du se lite fler nyheter!