20 June, 2024

Längtan till Italien

Längtan till Italien

 

italiansundaylunch 620x350

Låt oss bjuda på några otroligt smakfulla timmar onsdagen den 27 april med lite av det allra godaste Italien har att bjuda på.

Jag har alltid drömt om att samla familjen till långa, söndagslata luncher under mitt knotiga plommonträd och förhoppningsvis en dallrande sol. Så där som man kan ana att det kan vara där under Toscanas himmel. Med ett dignande bord av bröd, goda ostar, primörer, röror och delikatesser, bli den där matmamman som kan få familjen att sitta ner och i all enkelhet njuta några timmars måltid tillsammans. Men det faller alltid på att tiden inte liksom vill infinna sig till att både fixa och att njuta det där söndagslunkiga, långsamma, flera-timmars-ätandet.

 

tryffelrisotto_il_fornaio

Det finns väl inga som är så passionerade som Italienarna när det kommer till familjen och det här med mat och råvaror. Det ska vara hög kvalitet, fantastiska smaker och enkelt. Fokus ligger på att njuta av smaker, sällskapet och en stund tillsammans. Traditionella måltider i Italien innehåller sällan färre än tre till fyra rätter. Måltiden är helt enkelt ett sätt att tillbringa tid tillsammans. Så var hittar man då tiden till att njuta av sin antipasto med marinerade grönsaker, capreze, carpaccio eller något kallskuret, sin primo piatto med pasta och kanske secondo piatto med kött eller fisk och avslutningsvis dessert med ost och frukt? Tänk vad härligt om man kunde bestämma att någon av alla de där lediga dagar i maj skulle tillbringas med fantastiska smaker och härligt långlunchsällskap.

 

il_fornaioVi har faktiskt ett litet tips.

Il Fornaio så delar man givetvis passionen för råvaror, kvalitet och den italienska mattraditionen. Så långt det är möjligt är det ekologiskt och det finns inte en tomat, böna eller basilikablad som du inte kan följa hela vägen från jord till ditt dukade bord. På flera av förpackningar och på deras hemsida kan man följa med hem till alla de familjer och människor som odlar, producerar och står bakom alla Il Fornaios ekologiska varor. Det är familjen Sgambaro i Veneto som producerar den allra godaste linguinin, givetvis ekologisk och 50% fullkorn. Eller familjen Amadori i Ligurien som odlar basilikan och gör den opastöriserade Pesto Genovesen – smakar som om den kom direkt från din egen mortel. Eller de tre systrarna på gården ”Podere Belfiore” i Toscana som står bakom Il Fornaios Polpa Pomodore, tomatpesto och pastasås med aubergine, för att nämna några.

 

Bild 56

 

Så kom och njut lite Toskansk kvällssol den 27 april. Vi gör det enkelt. Vi dukar upp lite röror lite pasta, lite risotto, lite nyheter och redan älskade gamla favoriter från Il Fornaio. Vi provar lite goda viner som passar till och lyssnar på musikern Peter Åkerström som influerats av både kletzmer, bluegrass, blues, funk, klassisk, americana, jazz och en och annan irländsk dänga med lite svensk folkmusik. Det blir kanske inte italienskt, men allt i sann vistradition.

 

peter_akerstrom

 

Låter inte det som ett härligt recept på några sköna timmar onsdagen den 27 april? Vi börjar vid 17.30 och håller på fram till 20.00. Här hittar du vägbeskrivning och karta.

O.S.A Tala gärna om hur många ni kommer lite innan så vi vet hur många glas vi ska ställa fram. Skicka oss ett mail på RSVP@cranberrycorner.se, . Du får gärna ta med dig en vän eller två.

 

 

Varmt välkommen

 

Lisa Brandt

 

antipasti