Härligt goda och seriöst heta recept
Både för dig som var på vår kundkväll och för dig som aldrig hann komma förbi kommer här några av recepten från vårt lilla buffébord.
Först ut var den goda bärtårtan med Dulce de Leche som pimpats med Black Garlic och salt
Dulce de Leche (med Black Garlic) och tårta med bär
Ingredienser:
- 1 burk kondenserad mjölk (ska koka i ca 3 timmar) samt 3 klyftor Black Garlic, 1 tsk flingsalt
- smör (100-150 g beror på formen och antal kex)
- digestivekex, ca 2/3-dels paket
- 2-3 msk kanel, gärna rikligt och av god kvalitet ex från Herbaria eller Mill & Mortar
- 2 paket frysta hallon och blåbär
Börja med Dulce de Lechen. Koka/sjud den kondenserade mjölken i ca 3 timmar. Var noga med att burken är hel och att den är täckt med vatten under hela tiden (annars kan den explodera). Du kan behöva fylla på med vatten. Ju längre tid den får stå desto segare blir kolasåsen. Låt burken svalna innan du öppnar den. Rör såsen slät i en bunke. Mosa Black garlicklyftorna med baksidan av en tesked och rör i kolasmeten och strö i flingsalt. För den som vill kan man även blanda i lite lakritspulver eller saltlakritssirap.
Dulce de lechen kan du också servera med glass, fylla Cup Cakes eller varför inte göra vår frukttårta.
Gör en botten av digestivekex, smör och kanel. Grädda 10 min 200 grader. Bred ut Dulce de Lechen över kakbotten och strö över hallon och blåbär. Ställ in tårtan i frysen en stund så att den får sätta sig. Ta ut ur frysen ca en timme före servering.
Pumpasoppa med Black Garlic & Pumpakungen
Ingredienser:
- 1,5 kg pumpa, ca 800 g pumpakött
- 1 gul lök
- 1 scharlottenlök
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 3 klyftor Black Garlic
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 dl vitt vin eller sherry
- 4 dl vatten och lite grönsaksbuljong
- 1-2 dl vispgrädde eller creme fraiche (eller ta 1 dl av varje)
- 1-2 tsk Pumpakungen (valfritt)
Skär pumpan i klyftor och skär bort skalet. Skär eller skrapa bort kärnor och trådar. Skiva i bitar. Skala och hacka löken samt vitlöken. Fräs löken i olivolja i en stor gryta eller kastrull, tillsätt vitlöken, salt, vitpeppar samt pumpa. Låt allt fräsa runt några minuter.
Häll på vattnet och låt koka i 40 minuter – pumpabitarna ska vara mjuka och kunna gå att mosa sönder. Mosa Black Garlic klyftorna med baksidan av en tesked och blanda upp med lite vatten så att du får en lös pasta, blanda ner black garlic mixen mot slutet av koktiden.
Mixa pumpasoppan med en stavmixer. Du kan också mosa sönder bitarna för hand med ex. en potatisstöt.Tillsätt och rör ut grädde och/eller creme fraiche. Värm upp.
Smaka av pumpasoppan med salt och vitpeppar. Lite av kryddan Pumpakungen blir också gott i. Servera gärna pumpasoppan med rostade gröna skalade pumpafrön och rippla över lite tryffelolja.
Black Garlic Dip
Ingredienser:
- 1 burk ekologisk creme fraiche
- 3-4 klyftor Black Garlic
- ( om du vill ha lite styrka riv i en halv klyfta vanlig vitlök)
- 10-15 rosépepparkorn samt några goda svartpepparkorn
- Persilja
- Salt
Mosa Black-Garlicklyftorna med baksidan av en tesked, blanda med lite av creme fraichen, riv vitlöken, hacka persiljan och mortla rosé- och svartpepparkornen. Rör ner tillsammans med resten av creme fraichen, smaka av med lite salt.
Seriously hot BBQ Chilli Garlic Dip
Ingredienser:
- 1 burk Creme Fraiche (kan med fördel blandas med gräddfil)
- 1,5 tsk The Garlic Farms Garlic Puré
- 2 msk Chilli Queens Chilli pepper Sauce
- 2 msk The Garlic Farms BBQ Sauce
- 2 kryddmått (eller efter smak) The Garlic Farms Vampire Slayer Seriously Hot Sauce
Blanda vitlök med creme fraiche och BBQ såsen. Tillsätt Chillipepper sås, smaka av för lagom sötma). Sist blandar du i Vampire Slayer såsen, ett kryddmått i taget. Het men seriöst vanebildande. Om du vill kan du blanda i lite hackad färsk persilja. Smaka av med lite nymald svartpeppar och salt. Låt stå lite innan servering.
Alla specialingredienser hittar du givetvis i vår webshop.
Produkterna från The Garlic Farm, Black Garlic och Cilli Queen
Kryddor från Herbaria och Mill & Mortar