31 May, 2024

Herbarias ekologiska kryddor

Bara rena kryddor.

magic-chicken-640x240

Vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och reagerar när vi inser att många produkter som vi tror ska innehålla vissa ingredienser inte gör det. De har istället blivit ersatta med andra ingredienser, substitut med tveksamma namn, betäckningar och ursprung. I våra ansträngningar att vara rädda om både oss själva och vår miljö väljer vi ofta bort halvfabrikat, köper närodlat och övergår till mer ekologiska råvaror. Men kan det vara så tokigt att vi sedan hemma i vårt kök tillsätter flera av de ämnen vi i vår iver försöker att undvika?

Tillsatser som ska öka hållbarheten utgör endast en tiondel av alla de tillsatser som används enligt Mats-Eric Nilsson, författare till boken ”Den hemlige kocken”, övriga nio tiondelar tillsätts för att påverka smak, konsistens, färg och utseende. Innehållsförteckningarna blir allt längre och vi försöker lära oss olika E-nummer och förstå ingredienser som jästextrakt, glutamat och maltodextrin. Men vad är de egentligen? Och varför anses de så farliga.

Glutamat, jästextrakt och Maltodextrin?

Glutamat i höga doser har den effekten i kroppen att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett okontrollerat sätt. Ämnet misstänks orsaka fetma, synproblem och hjärnskador och det finns även indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och Alzheimers. När vi konsumenter för några år sedan blev mer medvetna om riskerna med glutamat och undvek produkter där det ingick, dök stället två nya ord upp i innehållsförteckningarna: jästextrakt och maltodextrin. Jästextrakt framställs av jästsvampar och har ett högt innehåll av glutamat. Eftersom jästextrakt betraktas som ett livsmedel och inte som en tillsats, ställs det inte samma krav på dokumentationen som för tillsatser. Ett annat ämne som innehåller dold glutamat är Maltodextrin, ett ämne som är rena kolhydrater skapat av stärkelse.

Glutamat som är en smakförstärkare finns i nästan all färdigmat, i halvfabrikat och i den mat som serveras i vanliga lunchrestauranger. Men även smaksalter, buljong och färdiga kryddblandningar innehåller mycket höga halter av glutamat.  Så vad händer när vi  försöker byta ut våra halvfabrikat mot hemlagad mat? Försöker byta ut dåligt mot bra, men fortsätter att använda våra gamla kryddor och smaksättare?

 

Organiskt, hela vägen från ax till limpa

Fördelen med att välja ekologiska livsmedel och naturliga ingredienser är så mycket mer än att bara vara rädd om sin hälsa. Den amerikanska mästerkocken Dan Barber har beskrivit de mervärden man får av att göra ett ekologiskt val av sina råvaror som en ren win-win-win-situation; maten vi lagar blir mer näringsrik, får en rikare smak och för djur, natur och moder jord är det också ett både mer etiskt och klokt val för framtiden. ”The most ecological choice for food is also the most ethical choice for food. And it’s also almost always, the most delicious choice.” Så klart! Och så kan man också beskriva rikedomen av aromer och dofter i Herbarias ekologiska kryddor.

De ekologiska kryddorna från Herbarias kryddparadis är de finaste ekologiska kvaliteter du kan hitta och de kommer från världens alla kök och från certifierade ekologiska odlingar.  I sortimentet finns bland annat äkta Kanel, Cubebepeppar, Vildblommor från Provence, Tajine Marrakesh, Jaipurs färger, Vilda Hilda , rena kryddor och örter och läckra kryddblandningar för det söta köket. Kryddorna och kryddblandningarna innehåller inga tillsatser – ingen jäst, inget glutamat eller maltodextrin – bara rena kryddor.

 

magic chicken

 Kryddorna och de olika köken

Herbaria har delat in sitt kryddsortiment i ett antal olika kök där den tyske stjärnkocken Konrad Geiger satt samman spännande och kulinariska kryddblandningar för de olika köken.

 

Det Europeiska köket

I en elegant balans mellan traditionell kokkonst och nytänkande humanskost i skön symbios. Skogslycka. Vilt- och svampkrydda. Passar fint till stekt ankbröst och också köttpatéer. Vilda Hilda. Välbalanserad krydda till vinägrett. Till sparriss- och potatissallad. Blanda med crème fraîche till en dip. Graf von Lax Passar till marinering och rimmning, men också till torrmarinad för grillat och i mustiga ugnsrätter. Den ger fisk, kött och grönsaker en fin rökarom utan rökning. Stjärnklart Till heta drycker eller glögg. Smält 70 g rårörsocker på medelhög värme och låt det bli gyllengult. Tillsätt 0,75 l rödvin, 2 msk Stjärnklart och låt det dra 5 min.

 

Medelhavsköket

Tryffellycka Ger fantastiska såser och soppor. Använd till fin buljong. Blandning för risotto-, pasta-, svamp- och gryträtter eller till salladsdressingar. Krydda fyllningar till ravioli. Provensalska vildblommor Garnera på Cup Cakes, en pannacotta, kladdkaka, glass eller praliner. Blanda i skirat smör som sås, strö över dina grönsaker eller pensla på en lammstek eller varför inte smaksätta en flytande honung. Portofino. Kryddblandning för glass, krämer, yoghurt, kesella eller puddingar samt andra lätta desserter. Frisk och blommig på fruktsallad eller i cheese cake. Innehåller lakrits och fänkål men inget socker. Smaksättning av glass, strö på skivade äpplen, blanda i en smuldeg. Heureka Kryddblandning för gyros, färsrätter, grillat eller stekt kött samt grönsaker. Passar också till dip och röror med kesella eller yoghurt. Perfekt för sommarköket. Tutto mio! Kryddblandning för marinering och inläggningar med grönsaker och svamp. Fräs grönsaker med mortlad Tutto Mio! Tillsätt vinäger, fyll på glasburkar och täck med olivolja. Till sallader, soppor och grytor med inspiration från Medelhavet.

 amerikanska

Det amerikanska köket

Den ofantliga kontinenten bjuder på ett rikt amerikanskt kök där urinvånarnas traditioner blandas med en enorm mix av invandrade influenser. Rötterna finns i det franskinspirerade Cajunköket i sydstaterna via Mexiko, där gudarnas gåva kakaon omhuldas och avslutas i det det milsvida argentinska landskapet med heta kryddblandningar. Caesarsallad Kryddsalt till den amerikanska salladsklassikern med ursprung från italienska invandrare och chefkocken Cesare Cardini. I vinägrettsås till sallad, i crème fraîche till dip. Tango Spice. Kryddblandning för nötkött, lamm- och griskött. Kryddrub för stekar och grillat. Tillsammans med chili i en het grillolja. Karibiens Skatter Kryddblandning för scampi, räkor och fiskfiléer. Fruktigt stark kryddrub för det karibiska köket. Gnid in råa scampis och fiskfiléer med Karibiens skatter och låt vila 1 tim i kylskåp före tillagning.  Smaksättning av majonnäs. Salsa Xocolall. Blandning för Mexicos berömda Molesås med en säregen kombination av pikant styrka och choklad. Ger extra djup till en köttfärssås.  Till stekar och kyckling. Fräs 1 lök och 1 vitlöksklyfta i olivolja, tillsätt skållade och skalade tärnade tomater, blanda ner Salsa Xocolatl och mixa till en slät kräm ger en god tomat- eller grillsås. Cajun Spices Blandning för det franskinspirerade Cajunköket från USA:s sydstater. Till grillade och stekta rätter, i grytor och överallt där du vill ha hetta. Mapuche Fire Inspirerad av en traditionell krydda från de sydamerikanska Mapucheindianerna. Tuff grillkrydda för BBQ och ugnsrätter. Passar till kötträtter, bönor och krämiga soppor.

 

Det Asiatiska köket

Den största kontinenten på jorden är hemvist för många kryddväxter och spännande kök. Den asiatiska förkärleken för att blanda kryddor har resulterat i både indiska currys och diverse blandningar för wokat. Jaipurs Färger Indisk curry. Kryddblandning för indiska kött-, fisk- och grönsaksrätter. Six Spices Kryddblandning för kinesiska kött-, fisk- och grönsaksrätter. Denna variant på den traditionella kinesiska ”Five spices” passar till många exotiska rätter men också till julbaket, på grillade revbensspjäll med honungsglaze och krydda rödkålen. Till muffins och i frosting gjord på smält vit choklad och philadelphiaost till cup cakes. Söta Geishan. Kryddsocker för asiatiska desserter. Passar fint till frukter, men också till frukttartes eller crêpes. Ger exotiskt fruktiga cocktails en extra kick. I frosting till cup cakes, fruktsallader med t ex passionsfrukt och mango, på panna cotta och i fruktkompotter.

 

Ekologiska curryblandningar

Vad vore Asiens kök utan curry? Den ger färg och hetta åt maten. En curry kan bestå av upp emot 35 ingredienser, däribland främst spiskummin och gurkmeja som ger curry sin karakteristiska gula färg. Curry kan vara fruktig, pikant eller ha eldig hetta. Herbaria har sju olika  sorters Curry som bjuder på fantastiska smakupplevelser, vi har tre av dem. Red Hot Chili Curry Kryddblandning för det extraheta köket. Koka upp med kokosmjölk eller blanda med yoghurt. Till inlagd sill med Red hot Chili och crème fraîche i såsen. Good Old Mild Curry Prisbelönad (Bio Fach) bra bascurry. Kryddblandning för currykyckling, korv stroganoff eller currywurst. Vår förfinade variant på en klassiker. Jaipurs Färger Indisk curry. Kryddblandning för indiska kött-, fisk- och grönsaksrätter.

 orientaliska

Det Orientaliskt Köket

Det orientaliska köket är spännande att upptäcka. Konstfullt och fantasifullt låter vi oss förföras av rosenblad, saffranstrådar, mynta, korinter och dadlar och förföriska dofter lockar vid varje hörn. Bjud dina vänner och skäm bort dem med läckerheter som couscous, tajine eller doftris och bli inte förvånad om mattan ni sitter på lyfter.    Rice Perfume Kryddblandning med dekorativa rosenblad för orientaliska risrätter och andra tillbehör som kokt potatis och blomkål strö över och dra en stund. Passar  även till redda soppor. Smält smör och tillsätt Rice Perfume, vackert och gott som sås på kokta grönsaker. Tajine Marrakesh Kryddblandning till marockanska taginerätter i traditionell lergryta samt orientaliska gryträtter med kött eller grönsaker. Strö på under tillagningen och låt koka med. Magic Chicken Kryddsalt för grillad kyckling och fågelrätter. Fyll i kryddkvarnen, ljuvlig doft och smak.

 

Peppar – exklusiva sorter för finsmakare

Cubebepeppar En svanspeppar mald som huspeppar, var den första pepparsorten som kom till Europa. Passar till orientaliska och asiatiska rätter. Passar fint på jasminris och grovt mortlad på griskött. Karamellisera äpplen med råsocker och cubebepeppar Trio Noir Peppar  Elegant och harmonisk pepparkomposition med karakteristiska smaker från tre regioner (Indien, Tanzania, Sri Lanka). Tellicherry Peppar Det bästa du kan hitta av svartpeppar. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig. Vit Urskogspeppar Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig. Så långt ifrån ”damm” på tungan du kan komma, rena rama aromexplosionen.

 

sweet

Det söta köket till kakor, glass och desserter

Uppfriskande glass, fruktiga desserter, saftiga bakverk. För alla gäller att det är din fantasi som sätter gränserna för hur det söta köket kan användas. Kakmonstret En ljuvlig kakkrydda. Kryddsocker för pajer, småkakor och bakverk av alla slag, men också till mördeg, våfflor, fruktkakor och suffléer. Söta Geishan . Kryddsocker för asiatiska desserter. Passar fint till frukter, men också till frukttartes eller crêpes. Ger exotiskt fruktiga cocktails en extra kick. I frosting till cup cakes, fruktsallader med t ex passionsfrukt och mango, på panna cotta och i fruktkompotter. Portofino. Kryddblandning för glass, krämer, yoghurt, kesella eller puddingar samt andra lätta desserter. Frisk och blommig på fruktsallad eller i cheese cake. Innehåller lakrits och fänkål men inget socker. Smaksättning av glass, strö på skivade äpplen eller blanda i en smuldeg.

 

Skafferiet – inläggningar, antipasti och marineringar

Inläggningar och marineringar har blivit mer populärt igen, vi tar till vara på frukter och grönsaker som vi brukade göra. Skafferiet är en tvist på mormors gamla recept med nya smaker. Det är dock mer lättillgängligt att syra, marinera och laga till rätter på ett enkelt sätt. Tutto mio! Kryddblandning för marinering och inläggningar med grönsaker och svamp. Fräs grönsaker med mortlad Tutto Mio! Tillsätt vinäger, fyll på glasburkar och täck med olivolja. Till sallader, soppor och grytor med inspiration från Medelhavet. Graf von Lax Passar till marinering och rimning, men också till torrmarinad för grillat och i mustiga ugnsrätter. Den ger fisk, kött och grönsaker en fin rökarom utan rökning.

 dillskott

Bassortiment – ekologiskt odlade kryddor av högsta kvalitet

De rena kryddorna från Herbaria kommer från utvalda regioner, är till hundra procent ekologiska, och från kontrollerade odlingar allt för att kunna erbjuda de allra finaste ekologiska produkterna. De lägger stor vikt vid att beskrivna exakt var kryddorna har växt och hur de skördats. På kryddburkarna med rena kryddor kan du följa dem hela vägen tillbaka till källan och kan läsa både om ursprung, odlingsplats och skörd. Paprika Ädelsöt sort från den berömda paprikaregionen Szeged i Ungern. Paprikan lufttorkas i nät. Bara de mogna frukterna skördas varje gång. Tillsätt inte paprikan till hett smält fett, det gör att sockret i paprikan karamelliseras och paprikan får en besk smak. Rosmarin Odlad i den vulkanrika regionen Araukanien i södra Chile. Varsamt skördad för hand och lufttorkad. Rosmarin tillsätts tidigt i tillagningen, för att den ska kunna utveckla hela sin komplexa arom. Mycket aromatisk, använd sparsamt. Timjan Odlad i Unterfranken, en traditionell kryddodlingsort. Skonsamt torkad och rensad. Kan koka med länge utan att förlora sin arom. Kanel, mald Odlad på Sumatra av urinvånarna i nationalparken Kerinci Seblat med fokus på att förvalta för framtiden på ett hållbart sätt. Tillsätt mald kanel till såser och liknande först i slutet på tillagningstiden. Dillskott Mörkgröna (färgen är bibehållen), små fina skott som smälter på tungan. Från ett familjeföretag i bayerska Franken. Direkt efter skörden torkas dillskotten skonsamt på gården.

Herbarias Bella Buljong

Bella Buljong, en kryddblandning för klara soppor med mycket högt innehåll av grönsaker och kryddor (48%), är ny i Herbarias sortiment. Buljongen innehåller mer än 20 olika grönsaker, svamp, örter och kryddor. Resultatet blir en användbar allroundkrydda. Perfekt till soppor, potatisrätter, en krämig risotto eller kanske till en klar buljong.

 

I vår webshop kan du läsa mer om de olika kryddorna och beställa. Till webshopen!

Torsdagen den 22 oktober 2015 kommer Ingrid Münch som är distributör för Herbaria i Norden återigen till en kundkväll på Cranberry Corner. Du är givetvis varmt välkommen att vara med. Kom och provsmaka på några av kryddblandningarna och lär dig mer om kryddor och smaker i allmänhet, och Herbarias fantastiskt rika sortiment i synnerhet.  Du kan läsa mer om evenemanget här.

 logo herbaria

Distributör för Herbarias Ekologiska kryddor i Sverige är Ingrid Münch på Münchmedia. På deras hemsida kan du läsa mer om de olika kryddorna och här hittar du också mängder av recept och tips på hur du kan använda de olika kryddorna och kryddblandningarna. Till Allt Gotts hemsida.

 

Vill du undvika glutamat?

Leta på innehållsförteckningen efter tillsatserna E620 – E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå ”smakförstärkare” (se listan nedan).

  • • E620 Glutaminsyra
  • • E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
  • • E622 Kaliumglutamat
  • • E623 Kalciumdiglutamat
  • • E624 Monoammoniumglutamat
  • • E625 Magnesiumdiglutamat
  • • Hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.)

Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.