31 May, 2024

Crème de la Crème – återbruk i vacker form

Foto Ida Överby

Gammalt porslin får nytt liv i användbara fat.

Foto Ida Överby

Först tänker man bara på hur vackra de är när man ser Ida Överbys fina våningsfat. Varje kombination blir unik och här samsas kaffefat i flytande blått, som påminner mig om min mormor, med modernare tallrikar av senare snitt. Sammanfogade tillsammans med stång och dörrknopp blir de någonting nytt med både känsla, historia och lite attityd.

Till skillnad mot många andra våningsfat känns de här ovanligt nätta och lättplacerade. De här vill man ha framme även när de inte används. Dessutom går de att använda till så otroligt mycket mer än bara kakor. Till frukt och bär, till små drinktilltugg och tapas, som skaldjursplatå, till  julgodiset eller varför inte till ringar och smycken. Ja, listan kan göras lång.

 

Foto Ida Överby

Jag var och hämtade mina kakfat hemma hos Ida Överby som har sin verkstad hemma i sin gamla sekelskiftesvilla i södra Stockholm. Ida är en sådan där kreativ småbarnsmamma som man själv hade önskat att man var. Designprojekt i olika stadier fanns inte bara på glasverandan som just nu fungerar som verkstad, utan i köket fanns det uppställt massor av fat som väntade på att skickas iväg till kunder över hela Sverige. Förutom våningsfaten i tre olika storlekar gör Ida även cementfat med gamla proslinsfat och vackra ljuskronor med kaffekoppar som ljuskoppar och handslipade porslinskärvor som prismor.

 

Foto Ida Överby

Ida hade från början ambitionen att bli textilformgivare, att arbeta med textil och att göra nya saker av gamla, har alltid legat henne varmt om hjärtat. Men efter några år via andra yrkesvägar började hon 2009 istället arbeta med porslin.

Hennes fat och ljuskronor har snabbt blivit både bloggarna och inredningstidningarnas favorit. Återbruk ligger förvisso i tiden, men kanske framförallt just för att de är ett vackert konsthantverk samtidigt som det är funktionella bruksting.

 

Foto Ida Överby

 På Cranberry Corner har vi både våningsfat i olika höjder och cementfat. Inte just de du ser på de här bilderna, men alla minst lika vackra och unika. De är perfekta som gåva, både till sig själv eller till någon annan, oavsett om man precis håller på att bilda ett hem eller redan har nästan allt.

 

Foto Ida Överby

På Idas hemsida Crème de la Crème, kan du se mer av hennes fat och ljuskronor. Här hittar du också en del av hennes textilarbete; kuddar, armband och väskor som hon också gör.

Foto Ida Överby