20 June, 2024

Handslaget tegelgolv.

Handens verk.

Det finns ingenting som ger så mycket känsla som det som är tillverkat för hand. Varje liten sten i det här fallet, är helt unik. I Bältarbo utanför Hedemora i Dalarna tillverkas fortfarande teglet för hand. Sten för sten. Och det går inte att komma ifrån att naturliga material, tillverkade av skickliga hantverkare ger så mycket själ och liv åt annars rätt döda ting.

Jag träffade golvläggarna idag nere i lokalen som la in de första 40 kvadratmetrarna av det handslagna tegelgolvet. De verkade själva lite glada åt att få arbeta med ett så livfullt material. De berättade att min beställning på mer än 100 kvadratmeter hade påverkat semesterplaner för både släkt och vänner uppe i Dalarna. Familjeföretaget Bältarbo Tegelbruk hade fått ringa in söner, morbröder, syskon och vänner för att klara av beställningen i tid. Naturen själv bidrar också till den begränsade produktionstakten på 20 kvadratmeter i veckan.Och det är inte så konstigt att det tar tid.

Leran kommer från en lertäkt i närheten av bruket.  Den består i sin tur av så kallad skiktad lera som bildats sedan årtusenden tillbaka. Av leran tillverkas råtegelstenar i formar och som sedan lufttorkas i gigantiska torklador innan bränning. Därför kan man bara tillverka råtegel under sommarhalvåret. Luft och värme behövs för att det ska kunna torka. Därefter bränner man de torkade råtegelplattorna. Bränningen sker på gammaldags sätt i en så kallad ringugn som eldas med olja och stenkol i en temperatur av ca: 1000 grader. Metoden med ringugnsbränning är Bältarbo Tegelbruk ensamma om i norden.

Det mesta av arbetet sker enligt hantverksmässiga och manuella metoder och arbetet är ytterst tungt och krävande för tegelbruksarbetarna.  Å andra sidan så kan bruket  i princip producera vilket slags tegelsten som helst och de kan göra specialtegel som ofta tillverkas  i samråd med beställaren och kan tack vare den  hantverksmässiga tillverknigen framställas helt efter kundens önskemål. Ingen order är egentligen för liten och är den större behöver man som kund bidra med lite tid och tålamod.

Jag har förstått att tegelbruket i princip är ensamma i Norden om att tillverka tegel på ungefär samma sätt som man gjorde för både 150 och 200 år sedan. Därför används ofta teglet från Bältarbo vid restaureringar av gamla byggnader där man eftersträvar det ursprungliga utseendet till form och färg. Bland annat i Katarina kyrka och Riddarhuset i Stockholm, samt fabriksskorstenen på Djurgårdsvarvet i Stockholm.

Jag tycker att man inte bara behöver använda golvteglet när man restaurerar gamla hus och byggnader. Ett vackert golv bidrar till massor av själ och liv även i dagens mer moderna hem. Tänk bara ett vackert köksgolv eller en hall med ett livfullt handslaget tegelgolv.Och snacka om naturliga råvaror, “närodlat”, ekologiskt och lokalt – bättre kan det inte bli.

Ska bli spännande att se hur det blir imorgon efter fogningen… Jag uppmanade golvläggarna att inte vara så perfekta. Rufft, patina och livfullt hoppas jag att det blir. Och du är hemskt välkommen in i butiken för att provgå och titta på i september när vi öppnar.

Här kan du läsa mer om Bältarbo Tegelbruk.