23 July, 2024

all hallows evening

Halloween&Höstfint@CranberryCorner

Välkommen till en inspirerande höstkväll på Cranberry Corner tisdagen den 30 oktober.

På gränsen mellan höst och vinter infaller Alla Helgons dag. Hos oss har vi flyttat firandet till den första helgen i november då vi gör fint, tänder ljus och kanske lägger kransar på våra näras gravar. Det varma ljuset på alla kyrkogårdar gör Alla Helgons afton till en av de vackraste kvällarna att ta en sen kvälls- promenad. I England och USA firar man fortfarande Alla Helgons dag den 1 november och All Hallows Eve, Halloween kvällen innan och som har blivit en tid av både fest och vidskepelse.

Många av traditionerna har sitt ursprung från Kelterna som firade sitt nyår den 1 november. Det var en dag som markerade gränsen mellan sommarhalvårets värme och skörd och vinterhalvårets köld och knapphet. Natten innan var ju givetvis magisk och gränserna mellan det levande och döda suddades ut. För att hålla undan för andar och spöken klädde man ut sig, tände stora bål och offrade grödor. Med nybyggarna i den nya världen utvecklades ett helt eget firande av helgen när alla de olika kulturer från hela världen i det nya landet. Folkfest, parader, bus och traditioner från skördefester införlivades med helgen.

Oavsett vad man tycker om nya och gamla traditioner runt Alla Helgonahelgen så är det så här i gränslandet mellan höst och vinter – ljus och mörker – värme och kyla, rätt härligt att pynta, ta vara på det som fortfarande finns i trädgården, tända ljus och umgås.

Så den 30 oktober tänkte vi bjuda på lite värme och inspiration till både hur du dekorerar och vad du bjuder på så här i höstmörkret. Som vanligt kommer vi ha specialerbjudanden och bjuder både på något gott att dricka och tilltugg.

Då kommer också Helena Sandberg från nystartade Kranskompaniet och visar och inspirerar. Hon har med sig massor av kransar, färdiga att hänga på din dörr med mysig höstkänsla och sådana du kan pyssla med själv. Helena kommer med tips och visar hur du kan dekorera dina egna kransar. VÄLKOMMEN HEM!! Så skall det kännas när du står utanför din ytterdörr, både för dig och för dina gäster, tycker Helena.

 

Idén till företaget fick hon när hon flyttade hem från New England i USA. Där var det självklart att följa säsongerna med en krans på sin ytterdörr. Alla hade det. När hon sedan flyttade hem till Sverige upptäckte hon hur svårt det var att hitta vackra dörrkransar att köpa, annat än vid jul. Och hur gärna man än vill så är det inte alltid man hinner att göra dem själv…

Vi ses tisdagen den 30 oktober från klockan 17.30 och håller på fram till ca 20.00 på Svärdvägen 3. Som vanligt bjuder vi på en del extraerbjudanden, något gott att dricka och tilltugg. Här kan du hitta vägbeskrivning och karta.

O.S.A  29 oktober till RSVP@cranberrycorner.se Du får gärna ta med dig en vän.

Välkommen!