23 July, 2024

Om Kew Garden, krukor och livsenergi.

Växter är avgörande för allt liv.

Det är så roligt att få kunna ha produkter i sortimentet som inte bara är vackra utan också representerar något som är till fördel för hela mänskligheten. Det blir som att förena macro med micro, världsalltet och en vanlig vardag i köksfönstret till glädje för mig själv. Precis så tycker jag att Kew Gardens krukor är. Fantastiska i mångfald av färg och form. Modernt med en stor dos av historia och ”heritage”. Royal Botanic Gardens, Kew, även känd som Kew Gardens, är en botanisk trädgård strax utanför London som är upptagen på Unescos Världsarvslista.

Verksamheten omfattar dels de levande samlingarna alla de odlade växterna med mer än 40 000 olika arter och varianter. De har också Herbariet med mer än 7 miljoner ark. De forskar också på molekylär växtkemi för nya mediciner och miljövänliga kemikalier. Kunskap är något det finns gott om här och de driver också School of Horticulture vars utbildning ger ett “Kew Diploma” vilket anses vara en av världens främsta utbildningar inom trädgårdsodling.

Kew Garden Krukor

Dessutom har man The Millennium Seed Bank som fram till 2007 hade sparat frö från mer än 20 000 olika arter framför allt från hotade områden där uppskattningsvis mellan 25-50% av dessa arter är utrotningshotade.

De första berömda trädgårdarna i området anlades under 1600-talet av familjen Capel, som var  näst intill besatta av trädgårdskonsten . Starten för dagens Kew var då Fredrik prins av Wales, arrenderade Capels gods 1731 Prins Fredrik utökade trädgården tillsammans med prinsessan Augusta som i sin tur hade god hjälp från hertigen av Bute, som önskade sig en trädgård vilken “…innehåller alla Världens kända växter”. Något som vi är tacksamma för idag.

Kew Gardenkrukor Long Tom i fägen Ivory

På senare år har Kews roll inom naturskydd och naturvård förstärkts. Forskning kring bevarandet av biologisk mångfald har förstärkts och  till trädgårdens 250-årsjubileum lanserade de “The Breathing Planet Program” som manifesterar Kews maxim: “Växter är avgörande för allt liv”.

Kew Gardenkruka Low Planter i färgen Tiffany Blue

Växterna i mitt eget köksfönster når ibland ett snarlikt tillstånd av hotat område. Fördelen är att de där veckorna när Julstjärnor och Amaryllisar håller på att vissna ner så är fortfarande krukorna underbara att se på. Att sedan få fylla dom med vårens första lökar, en lavendel eller en Pelargon ger ny livsenergi. Det är som att återskapa Kews motto  i vardagen. Växter är avgörande för allt liv.

Du hittar både Kew Gardens krukor i vår butik på Svärdvägen 3 i Danderyd och i vår webshop.