30 May, 2024

Om att göra oförväntade och lyckosamma upptäckter.

Ta vara på tillfällena när du snubblar över dom.

Det finns få ord som väcker så mycket tilltro och hopp hos mig som ordet serendipity. Det ger en känsla av att om man bara har ögonen öppna, använder sig av lite skarpsinne, klokhet och nyfikenhet så kan alltid en motgång bli en medgång om man utnyttjar tillfälligheterna som bjuds.

Serendipity, eller serendipititet på svenska, sägs vara ett av de svåraste engelska orden att översätta till andra språk. Det får oftast betydelsen att genom ödet eller slumpen göra en upptäckt. Men egentligen handlar den om vår förmåga att genom klokskap ta vara på tillfälligheterna som bjuds. Helt enkelt göra upptäckter i ett sammanhang och sedan använda dem i ett annat.

Ordet myntades av den brittiske författaren Horace Walpole på 1700-talet och kom från en saga han precis läst med namnet ‘Tre prinsar från Serendip’ (det gamla namnet för Sri Lanka);

”Där deras högheter drog fram gjorde de ständigt, genom tillfälligheter och skarpsinne, upptäckter av sådant de inte var ute efter”.

I ett brev till en kollega skrev han “This discovery, indeed, is almost of that kind which I call Serendipity, a very expressive word.

Den amerikanska mästerkocken Dan Barber har beskrivit de mervärden man får av att göra ett ekologiskt val av sina råvaror som en liten vardaglig serendipitet. Vinsten blir mer näring, rikare smak och för djur, natur och moder jord ett både mer etiskt och klokt val för framtiden.

”The most ecological choice for food is also the most ethical choice for food. And it’s also almost always, the most delicious choice. That’s serendipitous.”

Att se skönheten i en gammal uttjänt boll, en möbel eller i ett racket som sedan länge borde strängats om, det är att se saker med nya ögon. Se nya möjligheter. Att sedan använda dom på en ny plats, på ett nytt sätt eller i nya sammanhang det är att ta vara på en lyckosam upptäckt.

Ofta finns det redan omkring oss, vi har bara inte sett det; När vi besöker nya platser, när vi besöker någons hem, ser oss om på vår väg till jobbet eller besöker en butik så kan den som håller sina sinnen öppna oftast finna mängder av stoff till nya idéer och inspiration. Att inte bara köpa nytt utan också idka lite re-making. En gammal kaffekopp utan öra blir en kruka till vårlökarna, fjolårsgräs och fröställningar blir vacker dekoration i en plantering.

Använda dig av lite bi-lateralt tänkande, tänk utanför boxen. Det kräver att man släpper taget om både det förväntade och normala och helt plötsligt så blir det helt uppenbart.

Titta bara en stund på de två bilderna här nedan. Vad ser du?

Om du tittar ett tag så kan du se både en ung och gammal kvinna i bilderna. Illusioner, javisst. Men det handlar också om hur vi väljer att se på saker, se på livet, se möjligheterna. Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Egentligen finns det bara möjligheter. Som min gamla chef brukade säga:

“Ingenting är omöjligt. Det tar bara lite längre tid.”

 

 

 

 

One thought on “Om att göra oförväntade och lyckosamma upptäckter.

Comments are closed.