30 May, 2024

Julmys och julfix @ Cranberry Corner

Jul, jul stråååålande jul

Julgranar_zink_620x350

Kom och fira in Advent med oss onsdagen den 26 november

När dagen var som kortast och natten som längst under årets sista månader lurade både mörker, skrock och faror i de mörka hörnen i det gamla bondesamhället. Adventstiden var i en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför den stundande julhelgen och ta sig an de lugnare sysslorna på gården och första advent var själva upptakten inför julen. Då skulle osten ystas, julölet bryggas, lutfisken läggas i blöt, ljusen stöpas, julgrisen slaktas och stora julbaket sättas på jäsning. Frågan är om det var bättre förr.

Även om några av dagens traditioner inte alltid har alltför många år på nacken så är det något visst med när hela Sverige lyses upp av glimmande fönster med adventsstjärnor och adventsljus. Själva adventsstaken började spridas hos oss på 1930-talet. Den härstammar egentligen från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända ljus för alla dagar fram till jul som man satte i en liten inomhusgran ,som placerades på ett bord, med tiden kom det lilla ljusträdet att konkurreras ut av adventsstaken och adventskalendern.

Den 26 november har vi bjudit in lite gäster, tänt extra många ljus, värmt på både glögg, korkat upp lite iskallt bubbel och tänkte bjuda på lite eget julstök och en lite mysig upptakt till advent. Låt oss  helt enkelt bjuda på lite inspiration till lite mer frivilligt julstökande och julfix. Detta tillsammans med lite smakprov på några godsaker och lite enkla rätter i december. Givetvis bjuder vi även på både fina erbjudanden, gott bubbel och några härliga nyheter.

Varmt välkommen onsdagen den 26 november.  Vi börjar klockan 17.30 och håller på fram till ca 20.00 på Svärdvägen 3 utanför Mörby Centrum. Här kan du hitta vägbeskrivning och karta.

O.S.A  Ta gärna med dig en vän och berätta gärna om du kommer med ett mail till RSVP@cranberrycorner.se

 Välkommen!

 

Läs mer om några av våra gäster

svesnak husKOM OCH TRÄFFA EN LOKAL ENTREPRENÖR
Helena Ericsson älskar att brodera och idag jobbar hon både med broderier, broderi-material och bloggande på heltid. Helena möter ofta ett höjt ögonbryn och lite förvåning när hon berättar vad hon arbetar med. Men hon vet varför hon håller på, och varför kanske fler skulle prova på “För välmåendets och självkänslans skull behöver vi hålla på med något vid sidan om, bara för att det är roligt och för att vi mår bra av det. En del spelar golf, andra håller på med yoga och så är vi en grupp som gillar att pyssla och skapa och då kan broderi vara det vi behöver. Broderi ger skaparglädje och tvingar en stressad person att varva ner och koncentrera sig. Man kan inte skynda på ett broderi. Det tar den tid det tar. ” skriver hon i sin blogg. Nu har hon tagit fram några underbara kit som verkligen slår an en sträng hos en och en önskan om att prova på. På onsdag träffar du Helena så får du se mer och prata lite broderiterapi med henne. Här kan du läsa mer om hennes fina broderi hus.  Läs mer om Helena och hennes korsstygnshus här!

 

willies cacaoWILLIE’S CHOKLADDRÖM
Möt engelsmannen som gav sig sjutton på att odla, vårda och hitta några av världens finaste chokladsorter för att sedan i sin egna chokladfabrik återskapa smaker och kvaliteter från förr. På sin chokladplantage i Venezuela återplanterade han 10000 cacaoträd av sorter som är på väg att försvinna, bland annat den legendariska Chuao cacao och Criollo, som ger några av världens godaste chokladsorter. Inga bekämpningsmedel, konstgödsel eller kemikalier av någon sort används på Cacaoträden. När bönorna har skördats, jäst och torkats skickas de till hans chokladfabrik i Devon, i sydvästra England. I fabriken som består av sekelgamla maskiner som restaurerats, rostas, mals och blandas sedan bönorna med andra smaker. Han använder inte bara bönor från den egna farmen utan han har letat upp de finaste chokladbönorna från världens alla hörn, allt för att ge den perfekta chokladsmaken och höga kvalitén rakt igenom. Willie Harcourt-Cooze är dessutom en passionerad kock och använder sin 100% choklad i allt från maträtter till godsaker i det söta köket. Den 26 november kommer inte Willie i egen hög person men däremot Marlene & Erica från Adoro som är svensk agent för Willie’s Cacao i Sverige. De bjuder både på godaste provsmakningen och tips på hur man kan använda chokladen till julgotterna. Adoro är också agenter för vår 2%iga spumante från Italien, Due Gradi och självklart sköljer vi ned världens godaste choklad med iskallt italienskt bubbel. Om Willie har BBC gjort flera program och på Youtube kan man hitta klipp med goda recept, bland annat hans goda chokladtryffel. På hans egen hemsida finns också flera recept och tips och här kan du se serien med Willie’s chokladrevolution. Se mer här!