23 July, 2024

Januarievent: Champagnefriday & Lakrits

Champagnefriday med Queen of Licorice @ Cranberry Corner

Välkommen fredagen den 25 januari.

Champagne ska vara kall, torr och gratis sa en gång Winston Churchill, vars favoritchampagne var Pol Roger som han från sin pensionering och fram till sin död dagligen drack minst en flaska av. Till hans ära finns idag en Champagne som bär hans namn och som lustigt nog beskrivs med bland annat en ton av lakrits. En bra kombination tycker vi.

Nytt år ska firas med sprudlande bubbel och nya bekantskaper. På fredag bjuder vi på båda på Cranberry Corner. Då kommer Elisabeth Johansson, konditor, kokboksförfattare och omnämnd som en av Sveriges säkraste receptmakare. Hon är inte bara författare till boken Lakrits, mint och choklad, som blev utnämnd till bästa Dessertebok 2007 av Måltidsakademien i Grythyttan och fick bronsmedalj i World cook book award 2008. Hon är även författare till den kommande boken Lakrits, och också den som står bakom Queen of Licorice.

 

 

Att använda fänkål och anis i bröd och matlagning är ingen nyhet. Nu har många kockar och bagare istället börjat experimentera med att använda rålakrits i pulverform eller granulat, som en smaksättare i stället. Efter det att Elisabeth Johansson smakat lakritsgranulat för första gången öppnades nya möjligheter att få jobba med en helt ny smaksättning, framställd ur ren lakrits.

 

 

Från början erbjöd Queen of Licorice som första företag i Sverige lakritspulver och lakritsgranulat till konsumenter. Efter ett tag upptäckte Elisabeth även lakritsrotens många goda egenskaper som medicinalväxt både för utvärtes och invärtes bruk. Lakrits anses bland annat vara läkande på huden och har dessutom anti-inflammatoriska egenskaper, något som utnyttjats i hudkrämer i Asien i århundraden. Hon blev nyfiken och tog kontakt med Lisen Sundgren som är ört-terapeut med många års erfarenhet av tillverkning av hudvårdsprodukter. Med hennes hjälp utvecklades Queen of licorice SPA serie, som är svensktillverkad, gjord på ekologiska råvaror och är registrerade på läkemedelsverket. Förutom Spa serien har Queen of Licorice även lakritspulver, lakritsgranulat, lakritste och lakritspraliner.

 

 

På fredag tar hon med sig både massor av inspiration, kunskap och lite prov på vad man kan göra med lakrits i matlagning, efterrätter och bakverk. Vi bjuder givetvis på lite gott bubbel, tyvärr dock inte Pol Roger, specialerbjudanden och annat tilltugg.

Fredagen den 25 Januari på Svärdvägen 3, Här kan du hitta vägbeskrivning och karta

Vi börjar klockan 17.30 och håller på fram till ca 20.00. Elisabeth finns tillgänglig med både smakprov och frågor under hela kvällen.

O.S.A  24 januari till RSVP@cranberrycorner.se , du får gärna ta med dig en vän eller två.

Välkommen!

Varmt välkommen!

 

Elisabeth Johansson är konditor, kock, matstylist och kokboksförfattare och har arbetat många år som restaurangkonditor och utvecklingsbagare. Hon har bland annat skrivit böckerna Glass, Choklad, Smulpajer, Min äppelbok, Lakrits, mint och choklad och Mat, vin och vanilj. De två sistnämnda vann bronsmedalj i Gourmand World Cookbook Awards. Våren 2013 kommer hon med en ny kokbok med namnet Lakrits. I Mat-OS 2004 fick hon guldmedalj i konditorkategorin och silvermedalj tillsammans med det första kvinnliga OS-kocklaget. Hon sitter i juryn för de båda prestigefyllda tävlingarna Årets kock och Årets konditor.

 

Vill du läsa lite mer om lakrits kan du göra det här.

 

Lakrits, Mint & Choklad

Boken Lakrits, Mint & Choklad och en del av de andra kokböckerna Elisabeth har skrivit kan du köpa på Cranberry Corner.