20 June, 2024

Lakrits

 Älskad rot i årtusenden

I Sverige, Finland och Danmark finns det fullt av fantaster. Extraktet var känt redan i det gamla Egypten, Kina och antikens Rom och Grekland. Tutanchamon fick den med sig i sin grav och Hippokrates prisade den för dess hälsobringande effekter. Människan har använt lakrits som läkeväxt i över 4 000 år och ändå är det som godis och som krydda i tobak och sprit som den är mest känd idag.

 

 

Lakrits som godis kom till av en ren slump efter tusentals år av användning inom läkekonsten. Det var år 1760 i Holland som man av en händelse och ett rent misstag råkade hälla mjöl och socker i lakritsspadet. Och det visade sig vara mer än gott. Men det var inte förrän i mitten av 1800-talet man på allvar började göra konfekt med lakritssmak. För att stilla ett växande sug efter lakritskonfekt uppstod det vid det förra sekelskiftet lakritsfabriker i Sverige och Finland. för oss i Norden förknippas lakrits framförallt med godis men i och med en spirande lakritstrend har man börjat använda rålakrits som smaksättare både i bakning och matlagning.

 

I lakritsgodis används en förvånande liten del lakrits, många gånger kommer lakritssmaken istället från anis. Det finns även en lång tradition med lakritssmakande spritdrycker och att krydda sitt brännvin. Även här är det ofta anis, stjärnanis och fänkål som främst används som i ouzo, raki och pastis. Att använda fänkål och anis i bröd och matlagning är ingen nyhet. Nu har många kockar och bagare istället börjat experimentera med att använda rålakrits i pulverform eller granulat, som en smaksättare i stället.

 

 

Men trots alla sina goda egenskaper har även knaprandet på lakrits några negativa effekter. Lakrits kan bland annat både orsaka högt blodtryck, verka laxerande och påverka saltbalansen i kroppen. Därför har livsmedelsverket en rekommendation på max 50 gram lakritskonfekt om dagen.

Man gör lakrits av lakritsroten som innehåller Glycyrrhizin, som är den viktigaste ingrediensen i lakrits. Glycyrrhizinsyra är ett ämne som är 50 – 200 gånger sötare än socker, vilket gör att lakrits har en naturlig sötma. Lakrits är en baljväxt med flera meter långa rötter som får ligga och torka i solen innan man börjar bearbeta dem och utvinna rålakrits. Lakritsens naturliga färg är egentligen rödbrun men i kontakten med syre blir den svart. Den växer vilt och odlas framförallt kring medelhavet och västra asien. Många hävdar att den bästa lakritsen kommer från Kalabrien i Italien och lakritsen härifrån har även en skyddad ursprungsmärkning. Redan på 1800-talet benämns just den kalabriska lakritsen som den sötaste, fylligaste och minst bittra. Den största produktionen kommer dock ifrån Turkiet, Iran, Afghanistan och Kina. Sötlakrits innehåller ofta anisolja och saltlakrits innehåller salmiak som är ett syntetiskt salt.

 

På Cranberry Corner har vi oftast rätt mycket olika lakritssorter från världens alla hörn, ibland finns inte alla hemma samtidigt, men några av favoriterna just nu är

Lakrids by Johan Bülow – snygga förpackningar och otroligt god lakrits omgiven av lyxig belgisk choklad. Här stavas favoriterna B A D & LOVE, EGG, EASTER och många många fler. Naturligt glutenfri eftersom de använder rismjöl som bindmedel i lakritsen.

Haupt Lakrits – en nyinkommen superfavorit. Förpackningen i snygg burk med patentlock, små delikata dosor eller numera också refillförpackning. Här stavas det på svenska och favoriterna heter KÄRLEK,  FIKA & CITRON.

Almaregårdens Lakrits – ljuvligt god skånsk lakrits – den är Salt, Söt Naturell, Krut (åååh så god) och den allra senaste Granskott!! Godare kan det inte bli.

Isländsk Lakrits – Föll som en fura när jag fick smaka LAKKRÌS DJÖFLAR och supersalta SALMÌAKBITAR (varning de skapar begär 🙂 och chokladtäckt lakritskola… det är choklad det är sötsaltchewysupergodkolaimitten…

Vi har även Simply Chocolates fantastiska PERSIAN PERRY, vitchoklad med lakritsbitar av Iransk lakrits, dessutom lakritspulver från Mill & Mortar för dig som vill göra egen kola eller använda lakrits i matlagningen. Nyheten från Gåshaga Gourmet med deras egna märke Picked with Passion som i en fantastiskt vacker ask samlar 10 lakritskolor som är en gåva till gudar (finns även Vanilj Caramel och Chokladkola) dessutom gudomligt goda Salt Lakritskolor och saltlakritskolasås från Pärlans Konfektyr, underbara Engelska lakritskolor från  Thornton’s Liquorice Special Toffee och Franska Flavignys Anispastiller. Listan kan nästan bli hur lång som helst.

Välkommen in och prova eller provsmaka någon av alla våra sorter.