Lakrits

 Älskad rot i årtusenden

I Sverige, Finland och Danmark finns det fullt av fantaster. Extraktet var känt redan i det gamla Egypten, Kina och antikens Rom och Grekland. Tutanchamon fick den med sig i sin grav och Hippokrates prisade den för dess hälsobringande effekter. Människan har använt lakrits som läkeväxt i över 4 000 år och ändå är det som godis och som krydda i tobak och sprit som den är mest känd idag.

 

 

Lakrits som godis kom till av en ren slump efter tusentals år av användning inom läkekonsten. Det var år 1760 i Holland som man av en händelse och ett rent misstag råkade hälla mjöl och socker i lakritsspadet. Och det visade sig vara mer än gott. Men det var inte förrän i mitten av 1800-talet man på allvar började göra konfekt med lakritssmak. För att stilla ett växande sug efter lakritskonfekt uppstod det vid det förra sekelskiftet lakritsfabriker i Sverige och Finland. för oss i Norden förknippas lakrits framförallt med godis men i och med en spirande lakritstrend har man börjat använda rålakrits som smaksättare både i bakning och matlagning.

 

 

I lakritsgodis används en förvånande liten del lakrits, många gånger kommer lakritssmaken istället från anis. Det finns även en lång tradition med lakritssmakande spritdrycker och att krydda sitt brännvin. Även här är det ofta anis, stjärnanis och fänkål som främst används som i ouzo, raki och pastis. Att använda fänkål och anis i bröd och matlagning är ingen nyhet. Nu har många kockar och bagare istället börjat experimentera med att använda rålakrits i pulverform eller granulat, som en smaksättare i stället.

 

 

Men trots alla sina goda egenskaper har även knaprandet på lakrits några negativa effekter. Lakrits kan bland annat både orsaka högt blodtryck, verka laxerande och påverka saltbalansen i kroppen. Därför har livsmedelsverket en rekommendation på max 50 gram lakritskonfekt om dagen. Men varför stanna vid att använda den på insidan?

 

queen of licorice

 

Elisabeth Johansson, med varumärket Queen of Licorice, är konditor, matstylist, kokboksförfattare och omnämnd som en av Sveriges säkraste receptmakare. Efter det att Elisabeth Johansson smakat lakritsgranulat för första gången öppnades nya möjligheter att få jobba med en helt ny smaksättning, framställd ur ren lakrits. Nu har hon jobbat med lakrits i 6 år, sedan hon skrev boken Lakrits, mint och choklad. Boken sålde slut och året efter fick hon frågan om att delta på lakritsfestivalen. Eftersom boken var slutsåld bestämde hon sig för att paketera lakritsgranulat i påsar och sälja eftersom recepten i boken var baserad på det men det fanns inte att köpa ute i butikerna. Året därpå utökades sortimentet till fyra olika pulver, praliner och annat gott!

 

 

Efter att hon läst en hel del om lakrits så upptäckte hon lakritsrotens många goda egenskaper som medicinalväxt både utvärtes och invärtes. Lakrits anses bland annat vara läkande på huden och har dessutom anti-inflammatoriska egenskaper, något som utnyttjats i hudkrämer i Asien i århundraden. Hon blev nyfiken och tog kontakt med Lisen Sundgren som är ört-terapeut med många års erfarenhet av tillverkning av hudvårdsprodukter. Med hennes hjälp utvecklades Queen of licorice SPA serie, som är svensktillverkad, gjord på ekologiska råvaror och är registrerade på läkemedelsverket. Förutom spa serien har Queen of Licorice även lakritspulver, lakritsgranulat, lakritste och lakritspraliner.

 

 

Man gör lakrits av lakritsroten som innehåller Glycyrrhizin, som är den viktigaste ingrediensen i lakrits. Glycyrrhizinsyra är ett ämne som är 50 – 200 gånger sötare än socker, vilket gör att lakrits har en naturlig sötma. Lakrits är en baljväxt med flera meter långa rötter som får ligga och torka i solen innan man börjar bearbeta dem och utvinna rålakrits. Lakritsens naturliga färg är egentligen rödbrun men i kontakten med syre blir den svart. Den växer vilt och odlas framförallt kring medelhavet och västra asien. Många hävdar att den bästa lakritsen kommer från Kalabrien i Italien och lakritsen härifrån har även en skyddad ursprungsmärkning. Redan på 1800-talet benämns just den kalabriska lakritsen som den sötaste, fylligaste och minst bittra. Den största produktionen kommer dock ifrån Turkiet, Iran, Afghanistan och Kina. Sötlakrits innehåller ofta anisolja och saltlakrits innehåller salmiak som är ett syntetiskt salt.

 

På Cranberry Corner har vi förutom lakritsprodukter från Queen of Licorice även lakrits från;

Lakrids by Johan Bülow

Det här danska företaget kan ståta med att i sortimentet ha den lakrits som har utsetts till Svenskarnas favoritlakrits 2 år i rad. Bindemedel i Johans Bülows lakrits är rismjöl (vanligtvis vetemjöl) vilket gör den naturligt glutenfri.

 

Kookaburra

Denna lakrits från ”downunder”, som än idag tillverkas enligt ett gammalt recept, är känd för sina mjuka, sega och smakrika bitar som får sin distinkta och aromatisk smak av äkta lakritsrot från sina naturliga smakämnen och att den får koka långsamt på svag värme. Den har en gång blivit utnämnd till “Most Influential Gourmet Candy” och är numera en internationell framgång. Och här i Sverige kom den på tredje plats som svenskarnas favoritlakrits.

 

Lakritsfabriken

Det här Helsingborgsbaserade företaget är en nyhet på Cranberry Corner från och med våren 2013. Med sina goda sweet, salty och very salty är en härligt smakrik lakrits. Innehåller 6% lakritsrot från Iran och är till största delen ekologisk. Även i Lakritsfabrikens lakrits är det rismjöl som är bindemedel och därför naturligt fri från gluten. Förutom vanlig söt och salt lakrits har vi även deras kola, fudge, rålakritspastiller, lakritsrötter och gudomligt goda chokladdoppade lakritsstång med olika varianter av strössel; havssalt, havssalt & chilli,

 

Även lakritspulver från Mill & Mortar, gudomligt goda Salt Lakritskolor från Pärlans Konfektyr, underbara Engelska lakritskolor från  Thornton’s Liquorice Special Toffee och Franska Flavignys Anispastiller.

 

 

Välkommen in och prova eller provsmaka någon av alla våra sorter.

 

Elisabeth Johansson är konditor, kock, matstylist och kokboksförfattare och har arbetat många år som restaurangkonditor och utvecklingsbagare. Hon har bland annat skrivit böckerna Glass, Choklad, Smulpajer, Min äppelbok, Lakrits, mint och choklad och Mat, vin och vanilj. De två sistnämnda vann bronsmedalj i Gourmand World Cookbook Awards. Våren 2013 kommer hon med en ny kokbok med namnet Lakrits. I Mat-OS 2004 fick hon guldmedalj i konditorkategorin och silvermedalj tillsammans med det första kvinnliga OS- kocklaget. Hon sitter i juryn för de båda prestigefyllda tävlingarna Årets kock och Årets konditor.

 

 

Comments are closed.

Öppettider

Våra öppettider:
Måndag – Fredag
11.00 – 18.30
Lördag 11.30 – 16.30
Söndag 12.00 - 16.00
Särskilda tider vissa helgdagar, se här!
Välkommen!

Adress

Svärdvägen 3
182 33 DANDERYD
Tel 08-753 23 33
T-bana
Mörby Centrum
Karta
info@cranberrycorner.se

Arkiv

Alla inlägg