21 April, 2024

Sommarens smaker!

Bästa sommartårtan är en Pavlova!

Några äggvitor och massor av färska bär är allt som behövs för att göra den bästa tårtan till kaffet eller som avslutning efter en god middag.

 

Ibland står man där med massor av äggvitor över efter det att man gjort en Carbonara eller en sås. Även om det alltid går att slänga ihop några maränger så behövs det inte mycket för att kunna göra en underbar sommartårta. Allt du behöver  för din tårtbotten är;

4 Äggvitor

1/2 krm Salt

2,5 dl Strösocker

1 msk Maizenamjöl

2 tsk Vaniljsocker

1 tsk Vitvinsvinäger (kan uteslutas) eller några droppar Ättiksprit

Vispa ihop ingredienserna till hårt skum. Fördela i en stor cirkel på bakplåtspapper (jag brukar ta en mattallrik och rita upp en cirkel med blyertspenna).

Värm ugnen till 225°. När du sätter in Pavlovan sänker du den till 125° och gräddar i 1,5 timmar. Då stänger du av ugnen men låter Pavlovan stå kvar i ugnen tills den kallanr. Jag brukar göra Pavlovan på kvällen och låter den sedan stå i ugnen som svalnar över natten.

Innan servering vispa 3 dl vispgrädde och fördela över tårtbotten. Strö över rikligt av säsongens bär (eller frukter). Favoriten är jordgubbar, hallon,björnbär,  blåbär och några röda vinbärsklasar. Men man kan också ta röda och gröna vindruvor som man delar, lite Kiwi, Physalis eller liknande.

Ät och njut!