23 July, 2024

Hot Apple Cider

Bjud på varm kryddad cider i kylan

Inget slår en mugg varm cider på en kulen höstkväll eller en krispig vårvinterdag och det är många som har frågat oss hur vi gör vår varma äppelcider som vi brukar bjuda på i butiken och vi vill ju inte vara sämre än att vi bjuder på hemligheterna. Vill du inte mixa och trixa själv så finns alltid våra kryddkit att köpa – DU KAN BESTÄLLA DEN HÄR. Tillsammans med en god cider blir det också en personlig och värmande present när det är lite ruggigt ute.

Det här grundreceptet är baserat på äppelcider och lönnsirap, (kan bytas ut mot råsocker) med kryddpeppar, kryddnejlika, kanel och en liten twist av citrusfrukt. Den heta äppelcidern serveras vanligen i en stor mugg med en lång kanelstång. Kanelstång ger en fin arom och är vacker tillsammans med en bit torkat äpple som flyter på toppen. Medan du gör den så kommer också ditt hus fyllas av underbara dofter.

 

Hot Apple Cider

  • 1,5 – 2 liter äppelcider (typ Herrljunga)
  • 1 dl lönnsirap (eller ca 0,5 dl råsocker)
  • 2-3 kanelstänger
  • 12-15 hela kryddnejlikor
  • 12-15 hela kryddpepparkorn
  • 3-4 svartpepparkorn
  • skal från apelsin (och citron) ca 1/4
  • en bit torkad ingefära
  • 2-3 kardemummakärnor
  • mer gott att ha med för den som vill är ca 20 torkade tranbär och skiva upp ett äpple som får sjuda med själv lägger jag alltid med en nypa chiliflakes med kryddorna i slutet av sjudningen.

Häll äppelcider och lönnsirap i en stor rostfri kastrull. Om du använder råsocker häll då bara upp hälften av cidern innan du slår på sockret eftersom de skummar upp så mycket så att det rinner över. Placera de små kryddorna i en liten påse av gasväv, knyt ihop med kökssnöre. Lägg i kryddbunten i cider blandningen tillsammans med kanel, äppelskivor och skal. Låt koka upp och låg sedan cidern sjuda på svag värme i ca 20-30 minuter. Ta av från plattan. Fiska upp kryddbunten och kasta. Om du inte har någon kryddpåse kan du låta kryddorna ligga fritt i kastrullen och istället sila ciderblandningen efter koktiden.

Häll upp cidern i stora koppar, lägga en ny kanelstång till varje serveringen. Önskar du lite extra sting blir det gott med lite Calvados eller rom i. Jag brukar hälla av på kanna och sedan slå på ny cider och koka en omgång till på samma kryddmix. Du behöver lägga till ytterligare socker och lite längre koktid. Sedan mixar jag de två.

 

Varianter

Många har frågat om vi gör något särskilt med vår varma äppelcider på Cranberry Corner och sanningen är nog den att vi nog inte alltid följt grundreceptet. Efter ett tag blir man lite som Cajsa Warg, man tar helt enkelt vad man haver. Vi har nog också allt som oftast minst den dubbla mängden kryddor och ca 1/2 dl råsocker och 1/2 del lönnsirap. Dessutom har vi på senaste tiden bytt ut citron- och apelsinskal mot ca 1/2 dl koncentrerad tranbärsjuice och/eller torkade tranbär. Dessutom får den nog stå på minst den dubbla tiden eftersom vi ibland har svårt att hinna med att passa tiden.

Någon nämnde att de hade använt egen äppelmust istället för cider och det hade blivit magiskt gott. Vill man ha en cider med lite sting kan man ta ett eller två pepparkorn som man krossar och lägger med kryddblandningen, vid något tillfälle har vi  tagit en nypa av Mill & Mortars chilli, som gett både värme och sting.

Lycka till!