20 June, 2024

Gravad lax med Black Garlic

 

black garlic gravad lax


Gravad Lax med Black Garlic

Kan inte låta bli att dela med mig av receptet från Christina Gotzl på Black Garlic Sverige. Det passar lika bra på julbordet, som till påsk eller midsommarbuffén.


Drygt 1 kg lax filé, helst mellanbit
2 tsk grovt stött vitpeppar
4 msk salt (ej mineralsalt)
3 – 4 msk socker
3−4 dl grovhackad dill
3 klyftor mosad Black Garlic

I rå fisk kan det finnas parasiter som vid kokning, stekning, varmrökning, frysning dör men det gäller  inte vid gravning och rimning. Frys därför fisken i minst två dygn innan den ska gravas, då förstörs parasiterna.

Blanda vitpeppar, salt och socker. Den större sockermängden ger en mjukare konsistens och passar till fryst lax som i regel är något magrare och därför blir hårdare än den färska laxen.
Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen, mosa 3 klyftor Black Garlic och blanda med lite vatten tills det blir som en puré – täck laxen på köttsidan med purén. Lägg ihop dem med rikligt med grovhackad dill och resten av saltblandningen mellan. Lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn, och lägg i en rymlig plastpåse. Förslut påsen och lägg den på ett fat i kylskåp.
Tunna filéer är färdiggravade efter ett dygn, tjockare filéer (ca 3 cm hoplagda) efter 1,5 dygn och tjocka laxfiléer (ca 5 cm hoplagda) tar ca 2 dygn. Vänd påsen 3–4 gånger under gravningen. Häll sedan bort laken, annars blir fisken för salt. Skrapa bort dill och peppar.Skär tunna skivor och servera med hovmästarsås… givetvis även den med en mosad svart vitlök i.

 

Black Garlic hittar du alltid i vår butik i Mörby och på vår webshop, http://webshop.cranberrycorner.se/delikatesser/black-garlic