21 April, 2024

Andar, spöken och vitlöksmagi @ Cranberry Corner

Andar, spöken och vitlöksmagi@CranberryCorner

garlic_scull

Välkommen till en kryddstark och magisk kväll onsdagen den 29 oktober.

På gränsen mellan höst och vinter infaller Alla Helgons dag. Hos oss har vi flyttat firandet till den första helgen i november då vi gör fint, tänder ljus och kanske lägger kransar på våra näras gravar.  Det varma ljuset på alla kyrkogårdar gör Alla Helgons afton till en av de vackraste kvällarna att ta en sen kvälls- promenad. I England och USA firar man fortfarande Alla Helgons dag den 1 november och All Hallows Eve, Halloween kvällen innan och som har blivit en tid av både fest och vidskepelse. I år infaller vårt eget Alla Helgonsfirande med det traditionella Halloween som firas den 31 oktober.

Många av traditionerna har sitt ursprung från Kelterna som firade sitt nyår den 1 november. Det var en dag som markerade gränsen mellan sommarhalvårets värme och skörd och vinterhalvårets köld och knapphet. Natten innan var ju givetvis magisk och gränserna mellan det levande och döda suddades ut. För att hålla undan för andar och spöken klädde man ut sig, tände stora bål och offrade grödor. Med nybyggarna i den nya världen utvecklades ett helt eget firande av helgen när alla de olika kulturer från hela världen i det nya landet. Folkfest, parader, bus och traditioner från skördefester, där man klädde ut sig för att skrämma bort onda andar, införlivades med helgen.

vitlokOavsett vad man tycker om de nya traditionerna runt Alla Helgonahelgen så är det så här i gränslandet mellan höst och vinter – ljus och mörker – värme och kyla, rätt härligt att ställa till med kalas, flytta in i värmen inomhus, tända ljus och låta vidskepelse och magi snarare bli en del av lite festligare inslag i vardagen.

Själva tänkte vi passa på att tjuvstarta på Halloweenfirandet onsdagen den 29 oktober och fira in det gamla keltiska nyåret med heta smaker med både svart och vit vitlök och alla godsaker från The Garlic Farm som sköljs ned med både bubbel och Bloody Mary. De senaste veckorna har vi dessutom haft fullt upp med att plocka upp sändning efter sändning med varor så butiken är fullmatad med höstens nyheter och som vanligt har vi både extraerbjudanden och rabatter under kvällen.

Vi ses onsdagen den 29 oktober från klockan 17.30 och håller på fram till ca 20.00 på Svärdvägen 3. Här kan du hitta vägbeskrivning och karta.

O.S.A  Ta gärna med dig en vän och berätta gärna om du kommer med ett mail till RSVP@cranberrycorner.se

 

 Välkommen!

 Här kan du hitta alla recept till kundkvällen!

 

gf_logo_for_photosHistorien om hur vitlöken kom till Isle of Wight

Man har odlat vitlök på Isle of Wight sedan andra världskriget, då delar av den fria franska flottan var stationerad på Isle of Wight. De strandsatta Franska soldaterna hade inte mycket till övers för det engelska köket och lyckades övertala den lokala pubägaren att vitlök skulle piffa upp den rätt smaklösa pubmaten. Problemet var bara att det inte fanns en enda vitlök att hitta på ön. Samtidigt flög RAF franska motståndsmän tillbaka till Frankrike i små Lysanderplan. En av piloterna lät sig övertalas att under ett kort nattligt stopp på den Franska landsbygden inte bara släppa av Franska motståndsmän utan också plocka upp en säck med prima vitlök att så bakom puben.

On October 27, 1942, the night was clear enough to fly at low altitude without any guidance to Clermont-Ferrand, a city tucked at the foot of the Central France Mountains where résistance fighters were hiding. That night, Officer Bridger landed safely in the fields and dropped his passengers off with their equipment and armament. Despite the danger, he took the time to wait for a local farmer to fetch him a bag of garlic he had asked for. Bridger and the bag of garlic flew safely back to the Isle of Wight, where it was planted.

Och på den vägen är det. Idag är The Garlic Farm en av Englands största vitlöksproducenter och tack vare en visionär entreprenör är de numera vida kända för sina olika typer av vitlök som de odlar och sina fantastiska produkter som de producerar. Och varje år i augusti firar den lilla ön i Engelska kanalen de våghalsiga bedrifterna för mer än 70 år sedan med en vitlöksfestival. På vår webshop kan du läsa mer om de olika produkterna från The Garlic Farm

 

Lysander_plane