31 May, 2024

Some kind of magic

Bland älvor och feer

Så väldigt olikt dig mamma, sa min dotter när hon packade upp de små älvorna i butiken. Det här är verkligen inte du… och inte jag heller… ändå är de så söta så skulle jag kunna köpa en. Men var kommer de ifrån? Det är verkligen svårt att inte bli lite betagen i dom när man ser dom. Berättelsen om dom har mer än en sida och historien bakom är minst lika förtrollande som själva boken i sig.

Ja, var kommer de ifrån? Berättelsen börjar i en trädgård där några barn lekte en dag då de snubblade över tre små rostiga böcker, ingen av dem större än en tändsticksask.

 

Det var inga vanliga böcker, som det så sällan är i sagans värld, utan gamla skrifter som berättade om en magisk värld under marken. En rödrostig värld av järn, fylld med tunnlar och labyrinter med många hemligheter att avslöja. Här bodde några trötta och griniga gruvarbetare som i sin jakt på guld istället hade stött på järnmalm. Nu var de dömda att leva under marken och kunde bara komma upp till trädgården på natten i skydd av mörkret.

 

I hopp om att någon dag bli befriade från livet i underjorden, började de tillverka små älvor och feer med hjälp av en magisk formel och järnmalm. Genom åren hade gruvarbetarna tillverkat en hel samling av de små älvorna, som var och en representerade en speciell del av den hemliga trädgården som fanns ovanför tunnlarna. När en älva var klar sveptes den in i tyg och bars upp till trädgården och ställdes på den plats hon skulle skydda vänd så att hon skulle väckas av morgonssolens första strålarna.

 

Ibland blev det fel på formeln och de älvorna blev blåa och ovanligt busiga till sin natur och fick hållas bakom lås och bom för att inte ställa till med rackartyg och tokigheter för gruvarbetarna. Med hjälp av solens första strålar och älvstoft kan älvorna väckas till liv och i böckerna finns en hemlighet om hur feerna och de surmulna gruvarbetarna en dag kan bli befriade

.

 

 

The Iron Fairies skapades av australiensiska konstnären Ashley Sutton, som var en gruvarbetare i nordvästra Australien med drömmar om att en dag jobba med grafisk design. Med tiden blev Sutton trött på det monotona arbetet och den dystra gruvan. För att fördriva tiden och skapa ljuspunkter i den mörka gruvan, skapade han sagan om The Iron Fairies. Han illustrerade och gav liv åt 25 små karaktärer, som efter några år blev tre böcker.

 

Böckerna, som blev en succé och har idag sålts i 200.000 ex förde honom till Kina, New York och slutligen Bangkok där han startade en liten workshop för fe-tillverkning. Varenda fe är handgjord och packas i en tygpåse som tillsammans med älvstoft, en dikt och kort berättelse om fen, läggs i en plåtlåda . Med tiden började hans vänner titta förbi och se på medan han jobbade i sin lilla fe-fabrik. Ashley som gillade sällskapet bjöd på lite vin och efter ett tag installerade han ett litet kök.

 

 

Idag fyra år senare är workshopen restaurang och bar på kvällarna och på dagarna packas älvstoft och små älvor i sina tygpåsar och skickas till de egna butikerna i New York och Perth och till affärer och trädgårdar runtom i hela världen.

 

 

Hos oss kan du läsa mer om Alana, Amy, Asria, Brea, Chante, Chloe, Emma, Hannah, Jade, Lilly, Sarah, Savannah, Scarlet, Shari, Sophie, Raine & Mouna. Alla med sin särskilda personlighet, styrka och del av trädgården som de skyddar.

Du kan köpa dem som finns tillgängliga, antingen i vår butik eller på vår webshop, http://webshop.cranberrycorner.se/detaljer-dekoration/jarnfeer

Tyvärr kommer importören inte ta in fler sändningar så jag letar efter andra möjligheter att köpa in dom igen. 

 

 

Jade är Jakarandaträdets beskyddare. Hon är vänlig, fridfull, avslappnad och lugn och hon representerar skönhet och stolthet .

 

 

Lily, som värnar om all trädgårdsmark, är artig, mogen, lycklig och väldigt pratglad hon tycker om att dansa och sjunga och hålla rent och städa runt om i trädgården.

 

 

Chante, ormbunkarnas speciella vårdare, representerar lugnet och mystiken. Är tystlåten, mystisk, stillsam och håller till under ormbunkarna där hon sällan syns. På dagarna håller hon bladen rena och gröna och hon sover gott om natten.

 

 

Amy är rosens fe och representerar vänlighet och kreativitet. Hon  är tyst, skygg, snäll och vänlig och hon kan, som rosenbuskens beskyddare, fylla himlen och luften med fantastiska färger och dofter.

 

 

Brea är lekfull, fnittrigt vänlig och energisk. Hon värnar om Blomsterkrassen i alla sina nyanser av rött, gult och orange. Vill du se henne ska du titta riktigt, riktigt nära en fjäril.

 

Alana, är smart, vis, vänlig och älskar att kommunicera. Hon är Harsyrans särskilda beskyddare. Harsyran som växer i mattor och påminner om lyckoklöver trots sina tre blad med sin blekvita blomma och bladen som fäller in sig mot stammen när det blir kväll eller regnar.

 

Shari är lugn, känslig och omtänksam och är beskyddare av Afrikas blå Lilja. Hon delar med sig av blommans skönhet och ljuva nektar och skapar en trivsam plats där vänner kan mötas. Och inte bara de egna vännerna utan ta med dina kompisar, här bjuder vi upp till sång och dans och en rolig stund.

 

Savannah, är passionerad, älskvärda, romantisk och sorglös. Och kanske det behövs när man är satt att vårda sanden. Men Savannah brinner av lust och längtan och breder ut sig över sanden, slätten och den öppna jorden och ger liv och glädje till den.

 

Asria  lever högt över marken i Norfolk Tallen, som växer högt över marken med sina pyramidformade grenar och mjuka barr. Asria representerar värme och välbefinnande och är den älvan som befinner sig allra högst upp. Hon skådar ut över världen från sin sits högst uppe i tallen och lyssnar till fåglarna.

 

ironfairyhannah Hannah vakar över Vinstocken och Vinrankan. Hon är en  stolt, rolig, högljud och ordentlig liten älva som älskar när druvorna blir skrynkliga och extra söta. Hannah har en förmåga att njuta av livets goda, och älskar sommaren över allt annat, då hennes hem är fyllt av grön klorofyll och druvorna dignar i vinstocken.

 

Iron Fairy Emma

Emma som är magisk, talangfull och mycket positiv vakar över körsbärets hemvist Körsbärsträdet med alla sina underbara blommor. På en bädd av rosa och vita körsbärsblommor skänker hon frid och vilsamhet åt den som drar sig undan till lövskuggans sal.

 

iron_fairies_sarahSarah är en av de blå älvorna som kan dyka upp var som i trädgården. De blå älvorna, som är extra busiga till sin natur och ställer till med rackartyg och tokigheter Sarah är fräck, flirtig och intelligent. Hon är känd för att stå rakryggad när det blåser, men älskar att spela spratt, ställa till med en röra och virvla runt i smutsen i hela trädgården. Hon kan både bli lite stygg och härsklysten trots sin blå, blå ögon.

 

ironfairy_chloe_stones_2

Chloe är skygg, snäll, mild och konstnärlig lite grand som kärleken som hon är satt att skydda. Hon är passionerad och hennes glödande låga lyser upp så att det aldrig blir mörkt även om hon är alldeles ensam.

 

iron-fairy-sophie Sophie är rolig, söt, glad, lättsam och originell. Hon är den fen som ger både tur och lycka. Hon är välsignad med förmågan att skapa glädje omkring sig och skänker ett leende till alla ansikten hon möter. Hennes hem är under de fyra hjärtformade bladen hos en Lyckoklöver även om det allt som oftast spritter i henne och hon är än här, eller än där och virvlar runt likt en nyckelpigas dans i vinden. Om du har tur ger hon dig en önskan, kanske två… Ta en chans, vem vet kanske det är din tur att få den att gå i uppfyllelse.

 

iron_fairies_scarlet

Scarlet är Vildvinets särskilda beskyddare och kan verka både tyst och lydig. Men hon är både stark stolt och pålitlig när hon lekfullt och ivrigt klättrar upp längs väggar, fönster och tak och klär sig i färgstark varmtrött och rosa toner kyliga mornar som vittnar om att vintern är på väg.

 

Mouna the Iron FairiesSå till Mouna. Älvan av vind och regn. Det låter nästan vackert. Mouna är en av de blå älvorna som är extra busiga till sin natur och kan ställa till med både rackartyg och tokigheter. Både intelligent och lite fräck kan hon, precis som vinden och regnet, både dämpa humöret och skänka liv till törstande jord. De blå feerna kan dyka upp var som helst i trädgården. Och det passar bra för en virvelvind som Mouna som likt en smäcker svan dansar runt i vattenpussar och pölar dag som natt.

 

Så slutligen vår sista älva. Hon den trofasta, stolta, självständiga lilla älvan som skyddar och beskyddar allt i sin närhet. Raine, är Gummiträdets beskyddare. Hon är lekfull, självständig, trofast och stolt med mycket självförtroende. Hon är omtänksam och vårdande och beskyddande. Hon spanar ut över hela trädgården från toppen av gummiträdet där hon skyddar alla löven från alla insekter. Tillsammans med dom virvlar hon runt som i en dans och njuter av alla vackra rosor i den blommande trädgården.

Tyvärr har vår leverantör inte lyckats få hem fler älvor. Men vi hoppas kunna hitta en annn lösning i framtiden. De älvor som finns att få tag på hittar du i vår webshop!

 

 

Ta med lite magi och fairydust hem och väck upp din fe i din trädgård eller på fönsterbrädan med lite älvstoft och morgonens första solstrålar. Vem vet, sagor kanske kan komma till liv ändå.

 

ironfairyamysittande