23 April, 2024

Kolonialstil med inspiration från savannen och den röda jorden

Out of Africa!

Kolonialstilen kan ta sig lite olika uttryck beroende på var i världen man befinner sig. Det som är gemensamt,  är rötterna i gammal europeisk inredning med stora influenser från det viktorianska  England, som på den tiden stolt påpekade att solen alltid lyste någonstans i det Brittiska imperiet. Trots de tragiska effekterna av kolonisatörerna finns det mycket att tycka om i den stil som sedan den anpassat sig till förutsättningarna som funnits på platsen i from av miljö, mönster och material blivit en egen liten revolt mot det mer europeiskt tillrättalagda.

När Östafrika började koloniseras av förmögna européer i slutet på 1800-talet, blandade de sin lyxiga och strikt viktorianska  smak med äventyr och det som den afrikanska bushen erbjöd. Resultatet blev en mix av konstnärlig romantik och rått äventyr.

Vita väggar, mörkt bruna bjälkar i taket, fönsterluckor som stänger ute den starka solen och moskitonät som fladdrar i vinden, ramar in möblerna av mörk teak, bambu och skinn.

Stilen har också många naturliga element av exempelvis trä, sten, järn, skinn och gräs som återfinns i inredningsdetaljer och accentuerar inredningen i mörka träslag. Detaljerna kan vara korgar av gräs, vass och kvistar. Skinn och djurhudar draperade på möbler, golv eller som väggbonader. Kvistar och knotiga grenar används till hyllor, bordsben eller som handtag.

Att influenserna kommer från den storslagna naturen är inte så svårt att förstå. Den röda jorden mot gröna grödor. Masaiiernas röda skynken och den vidsträckta horisonten med flockar av elefanter, zebror och giraffer har inspirerat många. Afrika är både massor av färger och mönster och samtidigt vilsamt raka linjer och en milt blekt färgskala.

En av de som förälskade sig i det storslagna Afrika är författarinnan Karen Blixen som flyttade in i sitt hus strax utanför Nairobi i början på 1900-talet. Huset som ligger vid foten av Ngong Hills döpte hon till Mbogoni som betyder huset i skogen. Huset, som är byggt i en klassisk kolonialstil som en Bungalow, har en generös veranda som löper runt nästan hela huset och bjuder på skugga. Inne är det, trots hettan utanför, mörkt och svalt.

Karen älskade inte bara sin kaffefarm utan även att åka på safaris. Före sin tid, klädd i ridbyxor och tåliga kläder för savannen, var hon en av männen i jaktlaget.  Även Ernest Hemingway älskade Afrika, safaris och äventyr och skrev bland annat boken Afrikas gröna berg efter en av sina resor dit.

Med kolonisatörerna följde de upptäcksresande och just äventyrarna. Vissa möbler skapades speciellt för att passa att resa med. De skulle vara hopfällbara, tåliga och lätta att packa ihop och ta med sig. Lyxen och det sköna livet hemma ville man även ha med sig ut på savannen. Tiden innan engångsbestick och papperstallrikar var de istället tillverkade av kraftig tenn, skal, ben och sköldpaddsskal. Vill du återskapa safarikänslan från sekelskiftet kan du leta efter koppar gjorda av horn, bestick med skaft av ben, sköldpaddsmönstrade glas, läderinbundna böcker  och små skrin för brevpapper och kuvert. De för tankarna till romantik, resor, och  sysselsättning i maklig takt såsom brevskrivande och svala drinkar i solnedgången.

Så skapar du stilen. Hitta produkterna på vår webshop!

På vår webshop har vi samlat några av de saker som hjälper dig att skapa en miljö inspirerad av savannen Till vår webshop Safari Style Om du vill hitta lite mer inspiration till olika inredningsstilar så hittar du det här Inspireras av olika inredningsstilar på vår webbshop.