20 June, 2024

Home is where your heart is.

Wherever I lay my hat…

Allt vi har omkring oss berättar en historia för oss. Minnen, människor, dofter och händelser gör sig påminda när vi ser på de saker vi omger oss med i vardagen. Oftast blir det angenäma minnen, som ger oss en feel-goodkänsla att ta med genom dagen. Jag kommit på att jag verkligen behöver mina små platser att vila ögonen på mitt i vardagsbestyren. Ibland fyller de mig med ro. Ibland med glädje. Och nästan alltid, fyller de mig med hopp.

Det är inte alltid de där snyggaste sakerna som väcker den där känslan. Aldrig de dyra, men ofta de sköna. Det är de där sakerna som har fått en betydelse genom åren. Ibland är de förknippade med ett alldeles särskilt minne, en speciell person eller en plats som bara finns kvar i tankarna. Andra saker kan vara lite nyare för mig. Ibland vet jag inte så mycket mer än att  jag kan ana att det finns en historia där i bakgrunden, någonting som jag blir nyfiken på och vill veta mer om.  Ibland är den inte mer speciell än att man kan ana några vintrars tillvaro utomhus som har gett vacker patina.

Om allting vi har omkring oss berättar en historia för oss, så berättar ju också det vi har omkring oss en historia om oss. Tillsammans säger de någonting om oss till andra. Ibland känns det som att den historien kan vara lite brokig. Och det är just det som är vitsen – det som är valt med hjärtat har just den egenskapen att de har en dimension till. Jämför det med ett superstylat hem där allting passar ihop.

Och när vi tar med oss någonting nytt hem så påbörjar vi en ny berättelse tillsammans jag och tingesten. Succesivt så inlemmas de nya sakerna med de gamla och berättar en ny historia för oss – om oss.

Så mitt hem är var jag nu lägger min hatt, min sekatör eller mormors gamla vas. Jag har en vän som säger att hans hem är där hans röda Fendergitarr är. Det spelar inte så stor roll vad det är. Och det spelar inte heller så stor roll hur stort eller litet det är, det som vi kallar hemma. Det viktigaste är att det betyder något för dig eller mig.

Fender Stratocaster Vintage 1957 Reissue Candy Apple Red.